PODIJELI

S obzirom na nezadovoljavajuću razinu stručne pomoći koja je dostupna djeci s poteškoćama u govorno jezičnom razvoju, Grad Zaprešić pokrenuo je inicijativu za otvaranje logopedske ambulante u Zaprešiću koja bi djelovala neovisno o predškolskim i osnovnoškolskim ustanovama.

Naime, podaci prikupljeni od stručnih suradnika zaposlenih u dječjim vrtićima i osnovnim školama kojima je osnivač Grad Zaprešić, pokazali su da je u logopedske tretmane koje te ustanove pružaju uključena tek trećina od ukupnog broja djece kojoj su tretmani potrebni, i to uglavnom zbog prekapacitiranosti zaposlenih logopedinja (po jedna u DV Maslačak, DV Vrtuljak i OŠ Antuna Augustinčića) uzrokovane kontinuiranim rastom broja djece s jezično – govorno – komunikacijskim teškoćama te broja djece s višestrukim ili kombiniranim teškoćama.

Jezično – govorno – komunikacijske teškoće važno je rješavati u predškolskoj dobi. Logopedinje u dječjim vrtićima provode vježbe sa svakim djetetom jednom tjedno u trajanju od 30 minuta, a optimalno bi bilo 2 puta tjedno. Nadalje, kako bi uključile što veći broj djece u tretmane, često rade s dvoje djece u istom terminu, no čak ni to nije dovoljno za obuhvat ukupnog broja djece kojoj je potreban logopedski tretman.

Više od 100 djece s područja Grada Zaprešića uključeno je u logopedske tretmane zdravstvenih ustanova izvan Zaprešića, a zbog dugih lista čekanja, i u privatne logopedske tretmane koji se naplaćuju.

Zaprešićka ispostava Doma zdravlja Zagrebačke županije nema logopedsku ambulantu, a kako joj gravitiraju i stanovnici sedam susjednih općina, procjenjuje se da je na području zaprešićkog kraja preko 300 djece kojoj je potrebna logopedska terapija, a nisu uključena ni u jedan oblik logopedskog tretmana.

Stoga je Grad Zaprešić dogovorio s Poliklinikom za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG otvaranje logopedske ambulante u sustavu zdravstvene skrbi koja će tako, osim djeci i mladima, biti dostupna i odraslim osobama. S radom će započeti već 1. listopada, a smjestit će se u Zdravstvenom centru Zaprešić Sjever, u kojem će Grad Zaprešić osigurati prostor i nabaviti dva elektroakustička aparata za individualnu korekciju govornih poremećaja, dok će dva logopeda zaposliti Poliklinika Suvag. U opremanje ambulante uključila se i Zagrebačka banka koja će, iznosom od 12.500,00 kuna, sufinancirati kupnju potrebne elektroakustične opreme.

PODIJELI