PODIJELI

Potaknuta crnom statistikom stradavanja biciklista u Hrvatskoj i Europskoj uniji, udruga Sigurnost u prometu će u četvrtak, 20. rujna, s početkom u 16.30 sati u Zagrebu održati besplatnu edukaciju i trening sigurne vožnje za sve odrasle bicikliste pod imenom ”Škola bicikliranja 18+”.

Cijeli se tjedan obilježava Europski tjedan mobilnosti, a u sklopu raznolikog programa je i spomenuti projekt koji je do sada polučio odličan odaziv. Teorijski dio održat će se u trofejnoj dvorani zagrebačkog Boćarskog doma (Prisavlje 2), dok će praktični biti na obližnjem poligonu ”Kockica”.

– U razdoblju od 2010. do 2017. zabilježeno je 11.222 prometnih nesreća s biciklistima u kojima je smrtno stradalo njih 203, a teško ozlijeđeno 2.685. Biciklisti su prouzročili 62,5 posto nesreća u kojima su sudjelovali, a za 60 posto prometnih nesreća u kojima su smrtno stradali su bili krivi vozači bicikla – naveli su iz udruge Sigurnost u prometu.

Važno je još jednom naglasiti da je sudjelovanje besplatno i do sada je u nekoliko gradova održan ovaj projekt. Svi zainteresirani građani mogu se prijaviti za sudjelovanje u Školi bicikliranja 18+ na e-mail adresu [email protected] ili slanjem SMS poruke tajniku Udruge Georgu Davoru Lisicinu na broj 099/ 805 4040. Prijave se mogu slati i na Facebook stranicu Udruga sigurnost u prometu.

Također će se u petak, 21. rujna, s početkom u 10.00 sati u prostorijama Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu, Vukelićeva 4 (dvorana D-1) održati okrugli stol ”Značaj biciklističkog prometa u planovima održive urbane mobilnosti”. U pojedinim europskim metropolama se kroz biciklistički promet ostvaruje do 40 posto svih putovanja u gradu, što u Hrvatskoj još uvijek nije razvijeno u dovoljnoj mjeri.

PODIJELI