PODIJELI

„Razvoj atraktivne kulturno-turističke ponude na lokalitetima kulturne baštine i vinskim cestama, čime će se doprinijeti dugoročnom održivom gospodarskom i društvenom razvoju prekograničnog područja, ključni je očekivani rezultat projekta In cultura veritas“, rečeno je prilikom predstavljanja projekta u prostorijama Zagrebačke županije.

Projekt se provodi u okviru prekograničnog programa suradnje INTERREG V-A Slovenija – Hrvatska za razdoblje 2014.-2020. godine, a obuhvaća područje između Zagrebačke županije i subregija Obsotelje i Kozjansko u Sloveniji. Zagrebačka županija vodeći je partner s hrvatske strane uz Muzejsko-dokumentacijski centar i Udrugu hrvatskih putničkih agencija, dok su tri partnera sa slovenske strane Razvojna agencija Sotla, Občina Šmarje pri Jelšah i Kmetijsko gozdarski zavod Maribor.

Počevši u kolovozu ove godine, projekt će se provoditi sve do 30. studenoga 2020. godine, sveukupno 28 mjeseci, za što su predviđena sredstva od 1.003.317,00 eura. Od tog iznosa 85% sredstava je osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15% je financijski doprinos partnera.

„Ponosni smo jer je ovo prvi projekt prekogranične suradnje u kojem je Zagrebačka županija vodeći partner“, rekao je Velimir Kokot, pročelnik Upravnog odjela za fondove EU, regionalnu i međunarodnu suradnju Zagrebačke županije, dodavši da joj je kao takvoj dodijeljeno i najviše sredstava – 403.513,00 eura, odnosno 40,22 posto proračuna projekta.

Nadica Žužak, zamjenica župana Zagrebačke županije, podsjetila je da Zagrebačka županija u ovom trenutku priprema i provodi EU projekte vrijedne 125 milijuna kuna, a uz to financijski podržava pripremu te pokriva učešća u EU projektima gradova, općina i županijskih institucija. „Sigurna sam da će nam ovakav tip suradnje, kao i iskustvo susjedne Republike Slovenije, pomoći da još više poboljšamo našu učinkovitost povlačenja EU sredstava“, zaključila je Žužak poželjevši svim partnerima na projektu puno uspjeha u radu.

U ime slovenskih partnera obratila se Anita Čebular, Voditeljica projekata u Razvojnoj agenciji Sotla, koja je istaknula važnost ovog projekta u smislu revitalizacije postojećih vinskih cesta, povezivanja kulturne baštine i enološke tradicije, kreiranja i plasmana novih proizvoda kako bi se na inovativan način pristupilo gostu i povećao broj posjetitelja.

PODIJELI