PODIJELI

Izvještaj za Hrvatsku Odbora za sprečavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja Vijeća Europe, pokazalo je da su uvjeti u zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež te u KBC-u Zagreb neadekvatni, što je već ranije upozoravala i Pučka pravobraniteljica.

U izvještaju, koji je prvo od hrvatskih medija objavio Večernji list, spominje se kako u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež u Kukuljevićevoj djecu s psihičkim problemima vežu, gužvaju u sobama s malo sanitarnih čvorova i da zbog neadekvatnog prostora tjednima ne izlaze na zrak te su lišena tjelesnih aktivnosti, dok se na zatvorenom psihijatrijskom odjelu KBC-a Zagreb elektrostimulativna terapija (elektrošokovi) daje  odraslima u zajedničkim sobama, dok su drugi pacijenti prisutni te vide i čuju cijelu proceduru.

Stručnjaci Vijeća Europe prošle su godine u ožujku vidjeli kako je prostor u Kukuljevićevoj neadekvatan, na jednom katu, gdje se nalazi dvadesetak pacijenata, samo je jedan sanitarni čvor i djeca nemaju ni zajamčenih minimalnih šest kvadratnih metara životnog prostora. Zapisano je i kako stubište u bolnici potpuno je neprimjereno svrsi – nema dodatnih ograda i predstavlja rizik za pacijente koji se žele samoozlijediti. Bolnica nema ni dvorište za aktivnosti na otvorenom. Istaknuto je u izvještaju kako se osobe mlađe od 18 godina ne bi smjelo mehanički sputavati, odnosno vezati, već bi, kada treba intervenirati, smirivalo ručnim sputavanjem.

Godinu dana prije dolaska same inspekcije Vijeća Europe, iz bolnice je upućen apel o radu u neadekvatnim uvjetima. Apel je stigao i do pučke pravobraniteljice Lore Vidović i njena inspekcija je uočila  da se “s djecom koja su pokušala samoubojstvo smještaju njihovi i depresivni i agresivni vršnjaci, djeca s poremećajem ličnosti, autisti, oboljeli od anoreksije, oni koji imaju psihotične ispade, da maloljetnici na zatvorenom odjelu ostaju i onda kada na takvom odjelu ne trebaju nastaviti liječenje, da djeca i adolescenti koji su zbog agresivnosti, samoozljeđivanja, psihotičnih simptoma i suicidalnih prijetnji vezani u takvom stanju leže pokraj ostalih…”

Vidović je poslala upozorenje Ministarstvu zdravstva i vlasniku ustanove, Gradu Zagrebu, da je potrebno što prije pronaći nove prostore, koje zadovoljavaju minimalne norme. Ministar zdravstva Milan Kujundžić odogovrio je nakon dvije godine Vijeću Europe da je u 2018. godine u planu uređenje dvorišta, što će platiti Grad, što je priloženo u izvješću.

KBC Zagreb je jedina ustanova koja u Hrvatskoj provodi elektrostimulativnu terapiju ili elektrošokove (EKT). No zamjeraju što ne postoji posebna prostorija za EKT, već se pomična oprema dovozi do bolesnika u sobama sa šest kreveta, dok ostali iz sobe gledaju i slušaju. Tretman se provodi pod anestezijom, kontrolom EKG-a, ali ne i EEG-a, što je preporuka, a posebno se preporučuje posebna soba u kojoj bi se vršio tretman, a ne u zajedničkim prostorima.

Posljednjih šest mjeseci uvjeti u KBC-u su mnogo bolji, osigurana je posebna soba, doznaje RTL.

Osim alarmantne situacije u bolnicama, problematizira se i tjelesno kažnjavanje za vrijeme informativnih razgovora u policiji te stanje u zatvorima.