PODIJELI

U Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma u četvrtak je predstavljen projekt Izrada studijsko-projektne dokumentacije za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom. Dok se u dvorani predstavljao projekt, ispred su prosvjedovali članovi UZOR-a, Udruge za zaštitu okoliša iz Resnika.

Ukupna vrijednost Projekta je 30 milijuna kuna, od čega je osigurano 85 posto, odnosno, 25,5 milijuna kuna iz EU fondova, a rok provedbe je 48 mjeseci – do 23. srpnja 2022. godine. Zagrebački centar za gospodarenje otpadom osigurao je dodatnih 5 posto (1,5 milijuna kuna) od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te se prijavio na Javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za dodjelu sredstava u iznosu još 1,5 milijuna kuna. Preostalih 5 posto vrijednosti Projekta osigurat će Grad Zagreb i Zagrebačka županija.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić posebno je istaknuo da zagrebački otpad nije samo zagrebački već i državni, zahvalivši se Ministarstvu zaštite okoliša i Zagrebačkoj županiji što se konačno krenulo zajednički raditi na zbrinjavanju otpada.

Ispred Kongresne dvorane bili su istaknuti transparenti na kojima je pisalo “Gdje je USKOK”, “Bandićevi kumovi past će u Resniku”, “Stavi pravu stvar na pravo mjesto u Remetinec”, a predsjednica UZOR-a Branka Genzić-Horvat rekla je kako prosvjedom  izražavaju protivljenje građana tom “iznimno višestruko štetnom projektu”.

Gradonačelnik Milan Bandić je nakon predstavljana projekta rekao da prosvjed dokazuje “da su na pravom putu”.

– Uvijek ima u demokraciji onih koji prosvjeduju, a ima i onih koji delaju. Mi ćemo delati, a oni će prosvjedovati. Njima je demokratsko pravo da prosvjeduju, a mi da delamo”