PODIJELI

Sanja Bančević Medenica, svojevremeno direktorica raznih festivala čokolade i kave koja su se održavala u Zagrebu (HDLU, Trg bana Jelačića…), priznala je nedjela i nagodila se s  s tužiteljstvom na rad za opće dobro, novčanu kaznu od 50 tisuća kuna i povrat 220 tisuća kuna nezakonite dobiti.

Bančević Medenica je od Uskoka terećena za izvlačenje gradskog novca u grupi koju je vodio Robert Ljutić, bivši suradnik i tjelohranitelj zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Drugooptužena Bančević Medenica s Ljutićem je, prema tvrdnjama Uskoka, podijelila najmanje 440.000 kuna. Stoga je nakon nagodbe pravomoćno osuđena na povrat polovine tog iznosa, ali i novčanu kaznu te godinu dana zatvora koji su joj zamijenjeni radom za opće dobro.

Nezakonitosti u kojima je za dodatnih 53 tisuće kuna oštećena i udruga Zajednica folklornog amaterizma Grada Zagreba (ZAFAZ) navodno su se događale od ožujka 2013. do kraja siječnja 2016. Ljutić je u to vrijeme bio na nekoliko dužnosti u gradonačelnikovu uredu, ali i, po tvrdnjama tužiteljstva, stvarni voditelj tvrtke za organizaciju kulturnih manifestacija u kojoj je Bančević Medenica bila direktorica. Istovremeno udrugu ZAFAZ, čiji je novac zapravo korišten za poslovanje Ljutićeve tvrtke, vodio je optuženi Drago Topolovac.

Kao predsjednik ZAFAZ-a Topolovac je, prema optužnici, “neosnovano nalagao plaćanja u korist navedenog trgovačkog društva”, dok je Bančević Medenica ZAFAZ-u ispostavljala.

Sredinom rujna nagodbu s tužiteljstvom postigla su još trojica optuženika. Stijepo Zorić uvjetno je osuđen na šest mjeseci, uz rok kušnje od godinu dana, Željko Marković na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci, a u zatvor neće ići ako u naredne tri godine ne ponovi nedjelo te Goran Pribetić, također na 10 mjeseci, ali uz rok kušnje od pet godina.