PODIJELI

Osim Dana neovisnosti, u ponedjeljak će se u Zagrebu proslaviti i rođendan jednog od zaštitnih i prepoznatljivih simbola Zagreba – uspinjače. “Stara dama” će u ponedjeljak, 8. listopada, navršiti 128. godinu postojanja.

Iz ZET-a su najavili da će putnici uz kupljenu kartu dobiti i prigodnu, rođendansku razglednicu kao uspomenu na tu značajnu obljetnicu.

Znameniti simbol hrvatske metropole i ponos ZET-a, prvi je put povezala Donji grad s Gornjim davne 1890. godine. Radovi na izgradnji započeli su 6. svibnja 1889. godine.

Na dan službenog otvaranja uspinjače, 8. listopada 1890., na poprište zbivanja pohrlile su stotine Zagrepčana željnih da svojim očima vide “kaj to bu”. No, kako je zabilježio ondašnji kroničar, dugo je trebalo dok se prvi putnik nije odvažio i ušao u vagon, platio kartu i prevezao se uspinjačom na „Gričke gorice“.
U samim počecima, zbog učestalih je zastoja, Uspinjača među Zagrepčanima dobila nadimak “Zapinjača“. Kako je u cijelosti zadržala prvobitni vanjski izgled i građevnu konstrukciju, a i većinu tehničkih svojstava koja su joj dali graditelji, zagrebačka je uspinjača zakonski zaštićena kao spomenik kulture.

U usporedbi s ostalim žičanim željeznicama koje su namijenjene javnom prometu, s prugom dugom 66 metara, najkraća je na svijetu. Također, može se pohvaliti i naslovom najsigurnijeg javnog prijevoznog sredstva jer u 128 godina nije zabilježena niti jedna nesreća ili ozljeda putnika, posebice ako se ima u vidu da godišnje preveze oko 750.000 građana i turista.