PODIJELI

O sterilnom, ali i monumentalnom izgledu novoobnovljenog Meštrovićevog paviljona oglasio se i poznati arhitekt Branko Silađin. Tim je povodom napisao:

“Rijetko sam u životu doživio takvo otkrivanje nečeg uz što živim svjesno već osamdesetak godina, sjećam se gradnje i rušenja minareta, stvaranja i života prostora okruženja paviljona, no kada sam prošli četvrtak obišao prostor prošli su me trnci, najednom sam se našao u istinski metropolitanskom prostoru, preda mnom je bila građevina i Spomenik u veličanstvenom prostoru grada. Prošetao se arkadama, sjeo na stepenice koje su i projektirane kao klupe i potpuno novim očima gledao Zagreb …nove poglede na ulice koje izviru iz tog sjajnog urbanističkog prostora…

I sad “odgovorno” tvrdim da je nužno vratiti magnoliju kao vrijedni trag jednog od života ovog prostora, no i da je sad ta građevina i taj prostor optimalno i sigurno najsličniji Meštovićevih viziji (…a sigurno i bliskih mu suradnika na tom projektu Bilinića, Horvata, Zemljaka, Iblera, Kalde, Kavurića…) od svih faza i varijanta u životu ove gradevine i prostora njegova okruženja.

Nažalost oblik i procedura ove obnove izazvali su razumljive reakcije javnosti, a reakcija je pretvorena i na kraju potpuno preprogramirana u bunt protiv Gradonačelnikova gradogazdovanja. Predmet akcije nije u biti više bio, a ni danas nije, Meštrović već Bandić, …tim virusom zaražen je i dio struke tako da su i vrlo kompetentne osobe zaražene virusom, što nije ništa strašno ni rijetko, ključno bi sada trebalo vratiti se na samu temu a tema je Meštrovićev paviljon i njegov značaj u prostornoj i urbanoj kulturi cjelokupne slike Grada! ….ovim novim otkrićem spomeničke i prostorne vrijednosti i potencijala u slici grada, otkrićem za stanovnike Zagreba a i za sve posjetioce, goste i prijatelje Zagreba, Meštrovićev Dom Umjetnosti postaje jedan od ključnih prostornih i urbanih repera IDENTITETA ZAGREBA !

Treba zaboraviti Bandića, treba se posvetiti istinskoj obnovi Paviljona, otkriti i iskoristiti ogromne potencijale građevine i novim suvremenim sadržajnom interpretacijom stvoriti novu jezgru urbanog života. Novu jezgru urbanog života treba stvoriti u Paviljonu i proširiti ga na slobodu nastalog mu prostora. Paviljon je sada do prometnice koja ga okružuje i treba se pješački urbano aktivno vezati na Trg Velikana i s druge strane na krasan Krešimirov perivoj ….i imamo Grad!”