PODIJELI

U Hebrangovoj 4 svečano je otvoren muzej ratne fotografije Image of War. Prva izložba u muzeju prikazuje razdoblje rata u Hrvatskoj 1991.-1995., a osim fotografija profesionalnih fotografa uključuje i amaterske fotografije i svjedočanstva iz tog razdoblja.

Otvorenju je prisustvovala Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, kustosica Sandra Vitaljić te brojni fotografi, autori fotografija izloženih u muzeju, uključujući Silvestra Kolbasa, Nikolu Šolića, Wadea Goddarda, Zlatka Kallea i mnoge druge.

– Mi se na bavimo poviješću Hrvatske ili poviješću Domovinskog rata. Mi se bavimo žrtvom, mi naprosto kažemo: ‘Rat je loš i moramo ga pospremiti u muzej!’. Ovaj dječak na fotografiji tu ili ova uplakana djevojčica tamo – njima i njihovim suzama je potpuno svejedno jesu li žrtve pravednog ili nepravednog rata – izjavio je Danilo Gregović, osnivač muzeja.

U dva mjeseca probnog rada muzej se već našao na visokom petom mjestu među muzejima u Zagrebu, prema uglednom međunarodnom web portalu za turističke informacije “TripAdvisor”, a njegovo otvaranje pokrili su i ugledni međunarodni turistički vodiči “Time Out” i “Lonely Planet”.

– Iako izložba prikazuje fotografije hrvatskih, srpskih i međunarodnih fotografa, naglasak je stavljen na radove lokalnih fotografa jer mislim da je njihova pozicija bila po mnogo čemu jedinstvena. Njih je rat zatekao u vlastitom dvorištu, a vrlo rijetko su već imali iskustva u ratnom izvještavanju. Radili su bez ikakve pripreme, noseći se i s vlastitim emocijama i osjećajem pripadnosti – rekla je Sandra Vitaljić, kustosica izložbe.

Posebnost novootvorenog muzeja je i da je jedan od rijetkih koji je izgrađen putem crowdfundinga, grupnog financiranja. Deseci ljudi su uplatili preko 50.000 kuna kako bi omogućili otvaranje muzeja putem crowdfunding plaforme Indiegogo.

Muzej je otvoren svakog dana osim ponedjeljka od 10 do 20 sati na adresi Hebrangova 4 u Zagrebu.