PODIJELI

Dio zelinske povijesti se ne spominje u školskim klupama, ali je jako zanimljiva. Povezanost poznatog kompozitora Ludwiga van Beethovena i zelinskog kraja pretočena je u povijesni dokumentarni film: „Beethovenova zelinska sonata”.

Grofica Marija Ana Nizky, udana Erdedy, vlasnica je velikog i raskošnog dvorca u Paukovcu no puno je vremena boravila na svojem posjedu Jedlersee pored Beča, kao i u svojoj kući u Beču.

Prijateljstvo grofice i Beethovena počinje 1803. g. te traje dugi niz godina. Grofica je Beethovenova muza i intimna prijateljica, on joj posvećuje nekoliko svojih skladbi, a ona njemu daruje brojne boce zelinskog vina.

U svojem dnevniku 1811. Beethoven bilježi da ima 34 boce vina od grofice Erdedy, od kojih se 15 butelja nalazi u sobi sluškinje. Njegovi kroničari smatraju da je zelinsko, paukovečko vino prijalo maestru, te da su pošiljke vina postajale češće.

Kako ova priča ne bi ostala spremljena u arhivima, Grad Sveti Ivan Zelina u suradnji s Muzejom Sveti Ivan Zelina snimio je film koji je premijerno prikazan na 50. Izložbi vina kontinentalne Hrvatske u Svetom Ivanu Zelini, a snimanje se odvijalo na lokacijama Svetog Ivana Zeline i Beča.

PODIJELI