PODIJELI

Dvadesetsedmogodišnjakinja je rekorderka u alkotestiranju koje su obavili djelatnici PU zagrebačke proteklog vikenda u akcijama “Alkohol i droge” i “Brzina” u noćnim satima od 12. do 15. listopada.

Utvrđena joj je koncentracija od 2,08 g/kg alkohola u organizmu. Alkotestiranje je izvršeno u nedjelju, 14. listopada, u 4.45 sati, nakon što je vozeči automobil njemačkih registracija prouzročila prometnu nesreću s materijalnom štetom u Sajmišnoj ulici u Svetom Ivanu Zelini.

Na području PU zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača u cilju suzbijanja činjenja najtežih prometnih prekršaja, kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanja vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća. U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 915 prometnih prekršaja, od čega je 121 prekršaj vozača pod utjecajem alkohola, 357 prekršaja nepropisne brzine, 108 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 34 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, sedam prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, tri pod zabranom i 274 ostala prekršaja.

Tijekom provedbe akcije tri osobe su odbile preliminarno testiranje na uređaju za droge. Od 121 prekršaja vozača pod utjecajem alkohola ili odbijanjem alkotestiranja, kod 12 vozača (9,9%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentirana su 23 mlada vozača (15,7%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola.