PODIJELI

Gordan Maras, predsjednik zagrebačkog SDP-a, optužio je gradonačelnika Milana Bandića da gradski novac troši na političku trgovinu u Saboru, tako što obilato financira udruge i gradove iz kojih dolaze zastupnici iz saborskog kluba u kojemu sudjeluje njegova Stranka rada i solidarnosti BM 365.

Izrekao je to Maras u utorak na konferenciji za medije, a kao primjer za svoje optužbe iznio podatke da je grad Đurđevac iz kojeg dolazi Željko Lacković, koji u Saboru mijenja Bandića, u ovoj godini za Picokijadu dobio od Zagreba 100 tisuća kuna, za razliku od 2011. ili 2012. kada je dobio po 30 tisuća i 15 tisuća kuna.

Petrinja, iz koje dolazi Darinko Dumbović, potpredsjednik Kluba BM 365, Reformista i nezavisnih zastupnika, dobio je 240 tisuća kuna za uređenje parka i u nekoliko navrata pomoć za školske knjige, dodao je Maras.

Dodao je Maras da je Bandić s 50 tisuća kuna pomogao kupovinu vatrogasnog vozila općini Križ, čiji je načelnik prešao u njegovu stranku, a s 298 tisuća kuna kupnju školskih knjiga u općini Veliko Trgovišće čiji načelnik također planira preći u tu stranku.

– Evidentno je da gradonačelnik Zagreba troši desetke milijuna kuna proračunskog novca, novac Zagrepčana, za svoj politički rad na način da ljudi koji dobivaju sredstva od Zagreba kasnije politički s njim surađuju u Saboru i na lokalnoj razini, što rezultira time da Bandić uđe u Sabor s dva zastupnika, a na kraju završi s osam ili devet članova svoga kluba – rekao je Maras i Bandića nazvao “Superhikom”.

Upozorio je i na poništavanje odluke Gradske skupštine od strane Ministarstva graditeljstva o održavanju rasvjete u Zagrebu jer nije u skladu sa zakonom.

– HDZ i Bandić htjeli su legalizirati da se bez ugovora i natječaja nastavi održavanje javne rasvjete u vrijednosti 30 milijuna kuna na neodređeni rok s jednom tvrtkom – rekao je Maras.

Gradski zastupnik Renato Petek iz Kluba zastupnika SDP-HSS-Naprijed Hrvatska, rekao je kako od Bandića nikada nije dobio odgovor na pitanja koji je gradski interese da financira brojne projekte izvan Zagreba i po kojim kriterijima, iznijevši podatak da je lani dotacijama, bez javnog natječaja već diskrecijskom odlukom gradonačelnika, dodijeljeno  ukupno 13 milijuna kuna.