PODIJELI

Aktivisti Greenpeacea u srijedu su na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu predstavili skulpturu dvaju kitova prekrivenih plastičnim otpadom, kako bi upozorili na najezdu plastike u morima i oceanima.

Skulpture su visoke tri i šest metara i predstavljaju kitove koji izranjaju iz mora prepunog plastičnim otpadom, a djelo su talijanske podružnice Greenpeacea. Prekriveni su plastičnim vrećicama velikih trgovačkih lanaca, čime se naglašava veliki problem neodgovornosti zbrinjavanja plastičnog otpada u Hrvatskoj.​

Aktivisti su transparentima naglasili poruke poput: “Više Jadrana, manje plastike”, i “#NePlastici”.

Kampanjom se želi podići svijest o tome da naša mora i bića koja u njima žive trpe posljedice onečišćenja plastikom za jednokratnu upotrebu. Kampanja je također usko povezana s donošenjem europske Direktive o plastici za jednokratnu upotrebu, naglasila je voditeljica kampanje Greenpeacea Petra Andrić.

– Želimo potaknuti Ministarstvo zaštite okoliša i energetike da se založi za ambicioznije mjere Direktive, te njezinu provedbu u što kraćem roku – istaknula je Andrić.

Istaknula je da posebna odgovornost leži na proizvođačima i tvrtkama koji na tržište plasiraju ogromne količine plastične ambalaže i jednokratne plastike općenito.

Znanstvenici procjenjuju da svake godine u morima i oceanima završi do 12,7 milijuna tona plastike, odnosno jedan kamion plastike svake minute. Mora i oceani u ovom su trenutku zatrpani s preko pet bilijuna komada plastike, od čega tek jedan posto pluta na površini, pet posto dospije do plaža, a ostatak, gotovo 94 posto potone na morsko dno. Znanstvenici procjenjuju da je čak 700 životinjskih vrsta ugroženo i pogođeno najezdom plastike.

Aktivisti su pozvali sve građane da potpišu peticiju na Trgu, ili na internetskim stranicama Greenpeacea, gdje možete izračunati svoj plastični otisak i saznati kako jednostavnom promjenom navika možete spriječiti najezdu velikih količina plastike u more.

PODIJELI