PODIJELI

Odlukom o obustavi odluke o obavljanju komunalnih djelatnosti na temelju ugovora, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja na čijem je čelu Predrag Štromar (HNS), poništena je odluka Skupštine Grada Zagreba donesena prije mjesec dana.

Na skupštini je donesena Odluka o određivanju poslova javne rasvjete, a njome bi vrlo unosne poslove dobivala samo jedna tvrtka, a to je u Zagrebu Elicom. Na to su nekoliko puta upozoravali iz gradske oporbe, istaknuvši da se 32 milijuna kuna vrijedan posao daje jednoj te istoj tvrtki.

Nekoliko puta je oporba uspjevala u blokiranju te odluke, ali u rujnu je HDZ okrenuo stranu i nakon dvije dorade odluke dao podršku prijedlogu gradonačelnika Milana Bandića.

Ugovor je istekao, danas, 17. listopada, a odlukom je dosadašnja tvrtka mogla raditi pod istim uvjetima sve dok se ne izabere novi na javnoj nabavi, što je moglo trajati unedogled, a i gradonačelniku se omogućavalo da sklopi ugovor bez znanja skupštinara.

Oporbeni zastupnik Renato Petek (Naprijed Hrvatska) je na HRT-u rekao da su skupštinari bili obmanuti od gradske uprave “jer očito to nije bilo u skladu s novim zakonom”.

Iz Grada su odgovorili, donosi Tportal, da je novim Zakonom o komunalnom gospodarstvu propisano kako predstavničko tijelo jedinica lokalne samouprave odlukom određuje koje su to komunalne djelatnosti te da se zakonom određuje postupak odabira osobe s kojom se sklapa ugovor o povjeravanju obavljanja komunalne djelatnosti, kao i da se sklapanje i provedba te izmjene tog ugovora provode prema propisima o javnoj nabavi.

Državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir naveo je da se zakon morao donijeti jer nije bio usklađen s onim o javnoj nabavi i da je to već duže vrijeme zamjerala Europska komisija, uz dodatak da se u jedinicama lokalne samouprave neki ugovori daju bez javne nabave i mimo zakona o javnoj nabavi.

– Onaj tko upravlja gradom mora znati što se zbiva, morao je znati da se u Saboru donio zakon 13. srpnja u dva čitanja i da je stupio na snagu 4. kolovoza – sve se znalo šest mjeseci unaprijed. Trebalo se pristupiti javnoj nabavi, a službe u Gradu Zagrebu nisu odradile svoj posao. Neprihvatljivo je objašnjenje da bi se Zagreb našao u teškoj situaciji. Netko je kriv za to što se ne poštuje zakon – rekao je Uhlir.

Bandić je u srijedu odgovorio Uhliru da je sve rađeno po zakonu, a Uhliru je  u emisiji Zagrebi po Zagrebu na Radio Sljemenu poručio:

– Pozvao bih gospodina Uhlira, koji je gore i mojim rukicama kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti, da spusti loptu i da riješimo problem, jer se javna rasvjeta mora održavati. Grad Zagreb će poštivati zakon. Iznenađuje me reakcija gospodina Uhlira. On je nekad bio moj pročelnik Ureda za imovinu…

Očekuje se kako će u utorak, 30. listopada, na sjednici Skupština grada Zagreba, pred zastupnike doći novi prijedlog.

Pitanje je tko će, kada i za koliko novaca održavati javnu rasvjetu Zagreba (manji zahvati, do 200.000 kuna će se moći obavljati). Je li i osvijetljenje skorašnjeg Adventa pod upitnikom?