PODIJELI

“Ako je lov nekada i imao smisla kao način preživljavanja ljudske vrste na mjestima gdje se to drukčije nije moglo, danas i ovdje to stvarno postoji jedino kao način za iživljavanje nad životinjama, piše Rundek.

“Moj rijetki susreti s lovom su bili susreti s lovinom koju bi donio neki susjed ili rođak. Sjećanja na ta opuštena tijela kojima je netko nekom ranom oduzeo život, sjećanje na perje i na krzno tih životinja.

U ovo vrijeme kad na svijetu postoji još nekih 3% površine koja je ostala divlja, a sve ostalo je čovjek svojom zemljoradnjom, gradovima, cestama prekrio, stvarno je neodgovorno i glupo još na tim malim oazama divljine ulaziti s puškama i ubijati životinje i to bez ikakve nužde.

Neki se lovci pokušavaju opravdati time da je njihov lov planiran, da oni održavaju ravnotežu životinjskih vrsta, što nije točno. Evo imamo primjer Ženevskog kantona gdje su valjda prije 30 godina možda i više zabranili lov i posljedica nije bila da su se naglo namnožile lisice, veprovi, nego je ravnoteža ostala sasvim dobra. Bilo je sve više ptica, kukaca, svega onoga što i ljudskoj proizvodnji hrane koristi, tako da tu opravdanja nema.”

Prosvjed je najavljen za subotu, 27. listopada u 11 sati, Trg Josipa Jurja Strossmayera, Zagreb.

PODIJELI