PODIJELI

Dvadesetosmogodišnjak koji je upravljao osobnim automobilom i u subotu oko 22,55 sati sletio s ceste u mjestu Rakitovec kod Velike Gorice, rekorder je akcije “Alkohol i brzina” prošlog vikenda.

PU zagrebačka je u noćnim satima u dane vikenda, od 19. do 22. listopada 2018. na svom području provela preventivno represivnu akciju pojačanog nadzora vozila i vozača u cilju suzbijanja činjenja najtežih prometnih prekršaja, kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola i droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanja vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 1026 prometnih prekršaja, od čega su 152 prekršaja vozača s alkoholom, 454 prekršaja nepropisne brzine, 60 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 64 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, pet prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava i pet pod zabranom, 11 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 275 ostalih prekršaja.

Tijekom provedbe akcije 11 osoba je odbilo preliminarno testiranje na uređaju za droge. Od 152 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod 23 vozača (15,1 posto) alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentirana su 24 mlada vozača (15,8 posto) kojim je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.