PODIJELI

Općinski građanski sud u Zagrebu donio je zaključak o prodaji nekretnina u vlasništvu Roberta Ljutića, bliskog suradnika i bivšeg tjelohranitelja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića kojeg Uskok tereti za izvlačenje gradskog novca. 

Sljedeće godine, 24. siječnja, zakazana je javna dražba za zemljište i nekretnine u zagrebačkom podsljemenskom naselju Markuševec (ulica Gorščica) procijenjene na 1,53 milijuna kuna. Ljutić je na mjestu starog mlina napravio ranč, vodenicu s kućom, boćalište, vrtnu sjenicu i peradarnik.

Ljutićeve nekretnine prodaju se zbog ovrhe, odnosno radi naplate potraživanja poduzetnika Michaela Ljubasa, bivšeg nakladnika portala Dnevno.hr.

Nekretnine se na dražbi ne mogu prodati ispod polovice procijenjene vrijednosti – odnosno 766.000 kuna, a tijekom licitacije zainteresirani mogu licitirati s najmanjim mogućim povećanjem cijene za 30.000 kuna. Kupac je dužan platiti poreze i pristojbe, a zainteresirani će nekretnine moći razgledati 11. siječnja iduće godine, ali pod uvjetom da ovrhovoditelj Michael Ljubas u zakonskom roku sudu uplati predujam.

Uskok je u travnju podignuo optužnicu protiv sedam osoba predvođenih Robertom Ljutićem zbog više kaznenih djela u kojima, prema tvrdnjama tužiteljstva, izvlačio gradski novac.

Nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom na rad za opće dobro, na novčanu kaznu od 50.000 kuna i povrat 220.000 kuna nezakonite dobiti početkom listopada bila je osuđena drugooptužena Sanja Bančević Medenica koja je s Ljutićem, prema tvrdnjama Uskoka, podijelila najmanje 440.000 kuna. Stoga je nakon nagodbe pravomoćno osuđena na povrat polovine tog iznosa, ali i novčanu kaznu te godinu dana zatvora koji su joj zamijenjeni radom za opće dobro.

Nezakonitosti u kojima je za dodatnih 53.000 kuna oštećena i udruga Zajednica folklornog amaterizma Grada Zagreba (ZAFAZ) navodno su se događale od ožujka 2013. do kraja siječnja 2016. Ljutić je u to vrijeme bio na nekoliko dužnosti u gradonačelnikovu uredu, ali i, po tvrdnjama tužiteljstva, stvarni voditelj tvrtke za organizaciju kulturnih manifestacija u kojoj je Bančević Medenica bila direktorica. Istovremeno udrugu ZAFAZ, čiji je novac zapravo korišten za poslovanje Ljutićeve tvrtke, vodio je optuženi Drago Topolovac.

Sredinom rujna nagodbu s tužiteljstvom postigla su još trojica optuženika. Stijepo Zorić uvjetno je osuđen na šest mjeseci, uz rok kušnje od godinu dana, Željko Marković na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci, a u zatvor neće ići ako u naredne tri godine ne ponovi nedjelo te Goran Pribetić, također na 10 mjeseci, ali uz rok kušnje od pet godina.