PODIJELI

Članovi zagrebačkog SDP-a, predsjednik Gordan Maras, zastupnik u Gradskoj skupštini Matej Mišić i Jadranka Vukmanović Pavelić, predsjednica Stručnog savjeta za financije i poreznu politiku GO SDP-a Zagreb, podsjetili su kod donje postaje nekadašnje sljemenske žičare da je posljednja kabina sljemenske žičare odvezla izletnike još davne 2007. godine kao i da je izgradnja nove žičare omiljeno predizborno obećanje zagrebačkog gradonačelnika Bandića.

Međutim, kao i niz godina do sad, i u izvršenju ovogodišnjeg proračuna vidljivo je da je to ostalo samo na obećanju, kažu iz SDP-a.

U prvih šest mjeseci u projekt izgradnje nove sljemenske žičare utrošeno je samo 6,2 milijuna kuna od ukupno planiranih 128,5 milijuna, odnosno manje od 5 posto ukupno planiranih sredstava za 2018. godinu. Zbog navedenog gradonačelnik predlaže i rebalans proračuna kojim predlaže smanjenje proračunskih sredstava za žičaru na 38,5 milijuna kuna, što je smanjenje od čak 90 milijuna kuna odnosno preko 70 posto od planiranih sredstava na početku godinu, napominju iz zagrebačkog SDP-a.

Gordan Maras naglasio je da je gradonačelnik Bandić najavio da će 31. prosinca 2018. sljemenska žičara opet proraditi te da će na Silvestrovo biti prva vožnja, ususret pripremama za skijaški kup “Snježna kraljica”:

– Očekivali smo da će radovi biti pri kraju i došli smo pogledati kako napreduju. Razočarani smo što gradonačelnik nije ispunio još jedno u nizu obećanja koje je dao. Očito novaca za političku trgovinu ima, a novca za razvojne projekte Grada Zagreba – nema. Sramota je da već 11 godina građani Zagreba, ali i posjetitelji i turisti, nemaju mogućnost žičarom posjetiti jednu od najljepših lokacija u Zagrebu – Medvednicu – rekao je Maras

– Na aktualnom satu, 28. 9. 2017., postavio sam pitanje gradonačelniku kada će biti puštena u rad žičara, a kao što je i predsjednik Maras rekao, obećano je 31. 12. 2018., no od toga, očito, nema ništa. Iako je u 2018. godini bilo planirano više od 128 milijuna kuna, u prvih 6 mjeseci realizirano je samo 6,2 milijuna, što jasno pokazuje da žičara neće biti gotova ni ove godine, a upitno je hoće li biti spremna za Svjetski skijaški kup 2020. godine. To je pokazatelj kako se upravlja Gradom Zagrebom, kako se neodgovorno daju obećanja – dodao je Mišić”

Jadranka Vukmanović Pavelić spomenula je proračun:

– Izvršenje gradskog proračuna je – zakazalo. Htjela bih ukazati na dvije stavke; ulaganje u malo i srednje poduzetništvo gdje gotovo ništa nije Grad Zagreb ostvario, a bolno je pitanje za sve nas, za našu djecu i unuke što je podbacilo ulaganje u dječje vrtiće i osnovno školstvo.

Maras je poručio gradskim vlastima da prestanu ulagati u braću, kumove, zapošljavanje podobnih i političku trgovinu te da počnu ulagati u razvojne gradske projekte.