PODIJELI

Od listopada djelatnici Doma sportova više neće strijepiti kada se održavaju koncerti, igraju utakmice hokeja na ledu ili održavaju klizačka natjecanja u velikoj, tzv. Ledenoj dvorani Doma sportova.

Neće, barem kada je riječ o postrojenju za stvaranje leda.

Dom sportova je otvoren 1972. godine i do danas je sustav za stvaranje leda radio pomoću amonijaka. Jedna rekonstrukcija sustava je napravljena oko 1997. godine, no amonijak nije tada zamijenjen modernijim sustavom. Posljednjih godina povećavala se opasnost da netko nastrada.

Amonijak je curio, a ravnatelj Ustanove upravljanja sportskim objektima Marinko Tomić je rekao da se to događalo u nekoliko navrata, ali kada nije bilo gledatelja i utakmica, što zvuči prilično nevjerojatno. Jer, kako je amonijak znao da treba curiti samo kada nema nikoga?

Ravnatelj Tomić je to izrekao pred novinarima i gradonačelnikom Milanom Bandićem koji je u srijedu u podne, zajedno sa pedesetak pratitelja iz Grada i Holdinga, došao vidjeti kako su završeni radovi započeti u lipnju.

Jedna kriva situacija, jedna iskra, mogla je dignuti Dom sportova u zrak (šest i pol tona amonijaka u skladištu) i hitno, bez pompe, krenulo se s radovima. Amonijak je iz Doma sportova izvučen u nekoliko navrata, u nazočnosti vatrogasaca i ostalih stručnjaka za takve situacije.

Nedavno je tjednik Nacional napisao kako su radovi kasnili zbog tučnjave radnika, ali redakcija Zagrebačkog lista upoznata je kako su svi termini poštivani i čak ta neugodna situacija nije poremetila termine koji su dogovoreni.

Istina je kako su radovi potrajali jer je napravljena potpuno nova pista, a ne djelomična kao što je bio slučaj pri rekonstrukciji prije dvadesetak godina. Na početku rada je uočeno mnoštvo nedostatataka u sloju ispod leda. Umjesto tridesetak, moralo se skinuti svih 56 centimetara debele podloge.

Ono najvažnije je da se od ove godine led stvara pomoću glikola, i uređaji za hlađenje u dvorani spojeni su na novi sustav, a sama proizvodnja leda je 20 do 30 posto jeftinija od dosadašnje. Cijena radova iznosi oko 16 milijuna kuna.

Sad će hokejaši na ledu Medveščaka moći igrati utakmice u Zagrebu. Mogli su i u srijedu, 24. listopada, ali nisu. Otkazana je utakmica protiv KAC-a, ne zbog novog leda, već zato jer nisu uspjeli srediti sve stvari vezane uz nastup u EBEL-u, kao što je micanje starih i postavljanje novih sponzorskih poruka na ogradu klizališta.

– Sada je ugrađena kompletna nova pista. Nova oprema, koja nije štetna. Na taj način povećali smo sigurnost Doma sportova koji s ovom obnovom može mirno funkcionirati u idućih 20 godina – napomenuo je Tomić, ali nije potpuno u pravu.

Dom sportova je derutan i jeftinije bi bilo građenje novog sportskog objekta nego održavati ovaj još dvadeset godina.

Krovna konstrukcija glavne dvorane je solidna, izdržljiva, ali pokrov propušta. Stavljala se jednom folija preko mjesta gdje propušta, ali vremenske neprilike i ptice su to uništile. Ponovno je postavljena folija, sada se voda spušta negdje iza tribina. Postojeća trafostanica bi trebala izdržati napore još neko vrijeme, ali pitanje je do kada.

Uostalom, Dom sportova nema uporabnu dozvolu.