PODIJELI

Pivo se smatra jednim od najstarijih alkoholnih pića u povijesti pa svojim gorkim okusom već stoljećima zatomljuje žeđ svojih obožavatelja diljem svijeta. U novije vrijeme, vrlo su popularna piva iz ‘kućne radinosti’, odnosno craft piva koja su polako, ali sigurno osvojila hrvatsku pivsku scenu. Jedna craft ‘pivovara’ nalazi se u Zaprešiću, a njena ponosna vlasnica je studentica Klara Gelo koja sama proizvodi ovaj popularni alkoholni ‘napitak’, piše portal MojFaks.

Prije upisa Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, Klara Gelo uopće nije pila pivo. Ova studentica druge godine diplomskog studija Prehrambenog inženjerstva počela je isprobavati razna piva tek kasnije te je postala fascinirana raznim stilovima piva, kao i samim procesom proizvodnje. Ostala je impresionirana činjenicom koliko zapravo “sitnice” utječu na završni proizvod.

Na fakultetu je, tvrdi Klara, dosta toga naučila o proizvodnji piva jer je to dio njene struke i tako se studentičin interes za pivo još više produbio. Nakon toga počela je dodatno čitati i učiti o samom procesu proizvodnje te je prije godinu i pol skuhala svoje prvo pivo. Tada je shvatila da je relativno lako skuhati pivo, ali da je teško skuhati odlično pivo. Budući da je u 10 posto najboljih studenata na svom smjeru, dobivala je stipendiju koju je trošila na opremu, sastojke i putovanja na kojima je isprobavala piva iz raznih država Europe. Proizvedeno pivo dijelila je prijateljima i sa svakom šaržom se trudila da pivo bude bolje od prethodnog. Kako kaže, bilo je piva koje je bilo odlično, a bilo je i onih lošijih, no svaki put bi nešto novo naučila.

Najveću podršku u proizvodnji piva te zanimanje za ovaj gorki napitak, Klara je pronalazila u obitelji, dečku i prijateljima koji su svako njeno pivo degustirali i ocjenjivali. I tako je počela Klarina priča o pivarstvu.

– Rijetko kad radim dva puta isto pivo. Trudim se svaki put isprobati nešto novo što je i čar ovog hobija. Imala sam piva koja su bila dosta jaka i gorka te velikog postotka alkohola, ali sam kuhala i piva standardne jačine te dobrog balansa gorčine i arome koje preferira većina ljudi. Do sada sam kuhala samo “ale” piva tj. piva gornjeg vrenja koje i sama više preferiram, ali naravno planiram proizvoditi i “lager” piva, rekla je Klara.

PODIJELI