PODIJELI

Prije osam dana, 17. listopada, Planinarski savez Zagreba je na svojoj Facebook stranici objavio nekoliko fotografija iz šume Dotrščina u kojima napominje da se radi o devastaciji.

“Još jedna devastacija šume na obroncima Medvednice koja se odvija u spomen park šumi Dotršćina. Probija se cesta bez ikakve poznate namjene i potrebe. Radovi nisu označeni, nema nikakve table sa informacijama, a šuma se doslovce ruši bagerima.”

Dotrščina već neko vrijeme nije spomen područje, jer je izbrisana iz Upisnika zaštićenih prirodnih područja, a o šumi brine Šumarski fakultet.

Na upit smo dobili odgovor dekana Šumarskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Tibora Penteka koji je objasnio što se točno radi u šumi na području Dotrščina:

“Radi se o redovitim radovima gospodarenja šumom u sastavu nastavno-pokusnog šumskog objekta Zagreb, g.j. Dotrščina, kojom gospodari Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a sukladno odobrenom Programu gospodarenja šumama posebne namjene gospodarske jedince Dotrščina. Radovi se odvijaju u suglasju s pozitivnim zakonskim propisima te podzakonskim aktima za ovu vrstu šumarskih radova.”