PODIJELI

Povodom prometne nesreće koja se dogodila 25. listopada 2018. godine u noćnim satima, u kojoj je sudjelovalo dvoje djece biciklista u dobi od 11 i 9 godina, a koji su prometovali bez nadzora starije osobe kao i bez zaštitne kacige i reflektirajućeg prsluka, ponovno apeliramo na roditelje, staratelje i druge osobe koje se skrbe o djeci, da djecu ne puštaju bez nadzora u svakodnevnim situacijama, a posebice u prometu gdje postoji velika vjerojatnost za njihovo stradavanje.

Skrećemo pozornost vozačima bicikla na zakonske odredbe:

 • zaštitnu kacigu, za vrijeme vožnje na cesti, na glavi moraju nositi vozači bicikla mlađi od 16 godina,
 • biciklom na cesti smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina,
  djeca s navršenih 9 godina koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju upravljati biciklom na cesti,
  druga djeca s navršenih 9 godina smiju upravljati biciklom na cesti u pratnji osobe starije od 16 godina.
 • vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

  Dolaskom hladnijeg razdoblja i smanjene vidljivosti u dnevnom odvijanju prometa ponovno treba istaknuti i zakonske odredbe koje se odnose i na bicikl. Svaki bicikl mora imati:

 • svjetlo i zvonce
 • kočnicu za svaki kotač
 • stražnje pozicijsko svjetlo i crveni katadiopter (“mačje oko”) na stražnjoj strani
  na svakoj strani pedale katadiopter žute ili narančaste boje, reflektirajuća tijela koja daju svjetlost bijele ili žute boje na bočnim stranicama oba kotača.

  Stoga apeliramo na sve vas vozače bicikla da poštujete prometne propise i pridržavate se navedenih zakonskih odredaba, a ostalima apel: pazite na djecu koja su nesvjesna opasnosti u prometu!