PODIJELI

U dva ujutro, dok je padala kiša, tridesetak zaštitara prisililo je djelatnika Importanne centra da se makne sa zaštitarskog mjesta kod pokretnih stepenica. Gradska kamera, inače usmjerena prema stepenicama, ranije je ovog vikenda okrenuta da ne snima stepenice.

Ne, nije opis početka nekog akcijskog filma s teorijom zavjere, već opis priopćenja iz Importanne centra kod Glavnog kolodvora nakon što su snage naručene od Grada Zagreba izvršile napad na pokretne stepenica nakon kojeg je u ponedjeljak ujutro započeo popravak.

Iz Importannea i dalje tvrde da su stepenice nesigurne, a da na ovaj način Grad želi opravdati neplansko korištenje financijskih sredstava iz proračuna.

U priopćenju stoji i da su stvoreni nepotrebni troškovi u iznosu višem od milijun kuna za provođenje i dovođenje struje za stepenice koje su već opremljene adekvatnim strujnim priključcima koje je Importanne Centar ustupio na korištenje, ali je Grad korištenje istih odbio.

Importanne Centar posjeduje svu potrebnu dokumentaciju koja dokazuje da se pokretne stepenice ne mogu pustiti u promet i uporabu sukladno pravilima struke i pozitivnim propisima, a kojima podliježu takvi strojevi i oprema.

Nije dugo trebalo čekati na odgovor iz Grada Zagreba:

– Grad Zagreb je u interesu javnosti u zakonskim okvirima preuzeo kontrolu nad javnim prolazom koji predstavlja javno prometnu površinu te je tako onemogućeno daljnje blokiranje popravaka pokretnih stepenica od strane Importanne centra d.o.o. Trenutno se izvode završni radovi i očekujemo da će građani uskoro moći nastaviti neometano korištenje pokretnih stepenica. Radove izvode stručne i ovlaštene osobe kojima je na zakonom propisan način povjereno obavljanje tih poslova, pri čemu sam popravak stepenica obavlja Društvo koje je i u prethodnom razdoblju održavalo te stepenice i koji jedino u Republici Hrvatskoj ima sve nacrte i planove upravo tih stepenica te ih može na odgovarajući način servisirati.”

Građanima je svejedno, samo da stepenice prorade.
I da budu sigurne.