PODIJELI

Kao i svakog vikenda, tako je i prošlog PU zagrebačka provela preventivno-represivnu akciju pojačanog nadzora vozila i vozača. Cilj je bio suzbijanje prometnih prekršaja, pogotovo u prekoračivanju brzine, vožnje pod utjecajem alkohola i opojnih sredstava.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 908 prometnih prekršaja, od čega je 127 prekršaja vozača s alkoholom, 257 prekršaja nepropisne brzine, 125 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 118 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, osam prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava i šest pod zabranom, osam prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 259 ostalih prekršaja.

Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

– u ponedjeljak, 29. listopada u 3.20 sati, 38-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Ulicom Prisavlje u smjeru istoka pod utjecajem alkohola u organizmu od 2,42 g/kg, isključen je iz prometa i oduzeta mu je vozačka dozvola na rok od 12 sati.

– u nedjelju, 28. listopada u 4.10 sati, 27-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Avenijom Dubrovnik u smjeru istoka pod utjecajem od 1,49 g/kg alkohola u organizmu

Tijekom provedbe akcije 11 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a četiri osobe su uhićene i privedene na prekršajni sud. Jedna osoba je odbila preliminarno testiranje na uređaju za droge. Od 127 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod 19 vozača (15,0%) alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentiran je 31 mladi vozač (24,4%) kojim je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.