PODIJELI

Gradska skupština jednoglasno je donijela odluku o otpisu dugove, potvrdivši Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama, a to znači da će se za 7405 stanovnika Zagreba otpisati do 10.000 kuna duga za komunalije.

Među 7405 građana koji su u blokadi i ovrhom nisu svi slabog imovinskog stanja, doznaje Jutarnji list. Među njima je i mnogo onih koji svakog trenutka u novčaniku imaju približan iznos onom koji duguju Zagrebu.

Na listi za otpis dugova nalazi se i ime Vladimira Zagorca, Zorana Burića, supruga potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić, nogometaši i sportski djelatnici Dino Drpić i Zoran Mamić, ali i Zvonimir Boban. Režije nije platio ni trgovac oružjem Zvonko Zubak čije se bogatstvo procjenjivalo na 71 milijuna eura, piše Jutarnji list.

Nakon dizanja ruku, neki gradski zastupnici su sada za cenzus.

– Da nije bila usvojena odluka, nikome se ne bi oprostili dugovi, iako sam se zalagala za imovinski cenzus – rekla je zastupnica SDP-a Vesna Nađ, a njezin kolega iz HDZ-a Ivan Ćelić je rekao za 24sata da je odluka neetična.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je, uoči sjednice Vlade, kazao da ne zna pod kojim uvjetima je grad Zagreb opraštao dugove, ali da ih se trebalo naplatiti tamo gdje se to moglo.

‘Ja ne znam pod kojim uvjetima, ali tamo gdje se moglo je trebalo naplatiti’, kazao je Bošnjaković na pitanje o gradskom opraštanju dugova za režije ‘fizičkim osobama’.

Miljenka Ćurković zastupnica Gradske skupštine iz Radničke Fronte rekla je za 24sata da je nacionalni zakon jednostavno takav da ne postoji nikakav socijalni kriterij, bez obzira na to što su oni na njemu inzistirali.

– Prilikom otpisa fizičkim osobama, dužnicima prema gradu, mi smo prvenstveno tražili da se povede računa o 925 ljudi koji su podnijeli zahtjev za ovršnu otplatu duga i otpis troškova, iz kategorije socijalno ugroženih. S obzirom da je izmjena ovršnog zakona tako postavljena da se vrši linearni otpis 10.000 kuna bez socijalnog kriterija, jedini je kriterij da je netko dužan 10.000 kuna i da se to linearno može otpisati – rekla je Miljenka Ćurković iz Radničke Fronte.

U srijedu ujutro je gradonačelnik Milan Bandić prvotno odbijao odgovoriti na pitanje novinara, ali je nekoliko sati kasnije održao konferenciju za medije.

– Neka moji građani mirno spavaju. Pronaći će se način da se ne otpisuju dugovi onima kojima se ne bi trebali otpisivati. Siguran da nitko od njih neće prihvatiti da mu se otpišu dugovi. Dugovi im ne bi bili oprošteni ni da mediji nisu pisali o tome. Ne mo – rekao je Bandić pozvavši one čija su imena sporna na popisu za oprost duga da svoje dugove – plate.

– Nikome neće biti oprošteni dugovi dok ne potpišu izjavu pod materijalnom i kaznenom odgovornošću da ništa ne posjeduju. Koliko ja poznajem te ljude, nijedan to neće prihvatiti. Vi pitate Bandića, ali zašto ovi koji su donijeli Zakon nisu uveli imovinski cenzus”, dodao je.

– Pod cijenu tužbe stavit ću veto na te isplate. Naći ćemo načina da se tim ljudima ne otpišu dugovi – izjavio je Bandić.

PODIJELI