PODIJELI

Kinoklub Zagreb će u subotu, 3. studenog izložbom “I ovo je kinematografija: radikalne filmske prakse i kultura entuzijazma Kinokluba Zagreb 1928.-2018.”, u Galeriji Miroslav Kraljević, proslaviti svoj 90. rođendan.

Najstariji klub filmskih amatera u jugoistočnoj Europi, Kinoklub Zagreb, osnovao je Maksimilijan Paspa 1928. godine kao kino sekciju Fotokluba Zagreb i od samih je početaka bio okupljalište filmskih entuzijasta i rasadište filmskih inovacija koje su ostavile trag u povijesti hrvatske kinematografije.

Danas djeluje kao platforma amaterskog filma koja podupire potpunu autorsku slobodu, a tiijekom devedeset godina postojanja, cilj mu je ostao isti – produkcija i promocija filmskog amaterizma.

Kustosica izložbe Petra Belc upozorila je kako mnogi danas aktivni članovi Kluba, uz nekoliko iznimaka, ne znaju mnogo o svojim prethodnicima i njihovim filmovima jer su “mnogobrojna prenošenja klupskih štafeta, smjene generacija, svjetonazora, stvaralačkih poetika te dobrih i loših odluka njegovih članova, neizbrisivo upisane u današnji KKZ”.

“Povijest kluba u najvećoj je mjeri dakle povijest njegovih članova, a njihove su geste suvremene klubaše ujedno i stavile u nezavidan položaj spram vlastite materijalne povijesti”, ocijenila je.

Osim produkcije i distribucije amaterskih filmova, Kinoklub Zagreb organizira razne filmske radionice za svoje članove, kao i projekcije otvorene za javnost. Osnivač je One Take Film Festivala i član međunarodne mreže NISI MASA koja okuplja mlade profesionalce, studente i zaljubljenike u film.

Dio građe za izložbu, koja se može razgledati do 17. studenog, ustupio je Hrvatski filmski savez.