PODIJELI

Prva gardijska brigada Tigrovi obilježava 28. obljetnicu. Oni su 5. studenog 1990. iz baze u Rakitju krenuli na svoj slavni ratni put, na kojem su sudjelovali u svim velikim bitkama Domovinskog rata.

“Tigrovi” tijekom agresije na Hrvatsku postaju 1. A brigada ZNG-a, koju čini šest bataljuna (bojni): 1. bojna-Vrapče (ćukovi), 2. bojna-Rakitje (kosovi), 3. bojna-Pionirac, po Pionirskom gradu (žune), 4. bojna -Kumrovec pa Petruševac (gavranovi), 5. bojna -Vinica kod Varaždina (oblaci) i 6. bojna – Tomislavac po planinarskom domu na Sljemenu (orlovi).

Tijekom 1991. godine “Tigrovi” su sudjelovali u borbama na novogradiškom i novljanskom ratištu, 1992. godine brigada je poslana u deblokadu opkoljenog Dubrovnika. Godinu kasnije dijelovi brigade sudjeluju u operaciji “Maselnica”. Kruna njihova djelovanja bila je operacija “Oluja”.

Kroz brigadu je prošlo 11 tisuća pripadnika, poginulo je 367 Tigrova dok je 1711 ranjeno, a 201 pripadnik je prošao torture logora. Šestorica se još uvijek vode kao nestali.

PODIJELI