PODIJELI

Djelatnici PU zagrebačke i prošlog su vikenda u noćnim satima imali akciju pojačanog nadzora vozila i vozača. Bila je to posljednja provjera uoči vikenda u kojem će se slaviti Martinje.

U vrijeme provođenja akcije utvrđena su ukupno 823 prometna prekršaja, od čega je 141 prekršaj vozača s alkoholom, zatim 272 prekršaja nepropisne brzine, 66 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 60 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, deset prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava i 11 pod zabranom, 35 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehničkim neispravnim vozilom i 228 ostalih prekršaja.

Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

– u subotu, 3. studenoga u 22.50 sati, 53-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Velikogoričkom ulicom u smjeru juga pod utjecajem alkohola u organizmu od 2,22 g/kg, isključen je iz prometa.

– u subotu, 3. studenoga u 3.40 sati, 31-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Planinskom ulicom u smjeru istoka. Dolaskom do raskrižja s Ivanićgradskom i Trgom Volovčica sudjelovala je u prometnoj nesreći pod utjecajem od 2,24 g/kg alkohola u organizmu. Uz naredbu je smještena u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Tijekom provedbe akcije 11 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a pet osoba je uhićeno i privedene na prekršajni sud. Jedna osoba je odbila preliminarno testiranje na uređaju za droge. Od 141 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod 25 vozača (17,7%) alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentirano je 29 mladih vozača (20,6%) kojim je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

PODIJELI