PODIJELI

Najstariji skijaški klub u Hrvatskoj, Ski klub Zagreb u ponedjeljak je prigodnom svečanošću u Laubi obilježio 100 godina postojanja.

Ski Klub Zagreb je ujedno i najtrofejniji i to ne samo u Hrvatskoj, što niti ne čudi kada se zna da njegove članove predvode Janica i Ivica Kostelić, osvajači ukupno 10 olimpijskih medalja. Janica je osvojila četiri olimpijska zlata i dva srebra, dok je njezin brat osvojio četiri srebrne olimpijske medalje.

Klub je 20. studenog 1918. utemeljio kraljevski sveučilišni profesor dr. Marijan Kiseljak, a već u siječnju iduće godine organizirao je prvo skijaško natjecanje na Medvednici. Slalom se prvi put vozio 1932., a spust 1933. godine kada su u utrci sudjelovala 53 skijaša.

U godinama koje su uslijedile Ski klub Zagreb je izrastao u najuspješniji skijaški klub čiji su članovi osvojili više od 1.000 medalja. Klub je bio organizator brojnih međunarodnih, državnih i gradskih natjecanja.

U sklopu kluba danas djeluje “Skijaška akademija Janica i Ivica Kostelić” čiji je cilj omogućiti što većem broju djece kvalitetno i zdravo provođenje slobodnog vremena, te prepoznati sportski nadarenu djecu i usmjeriti ih u natjecateljsko skijanje.

U jubilarnoj godini Klub je građanima poklonio besplatno noćno skijanje na Sljemenu, dan za obitelji sa školama skijanja i zabavom na snijegu, te izložbu u Muzeju grada Zagreba koja još uvijek može pogledati.

PODIJELI