PODIJELI

U četvrtak, 15. studenog, u prostorima Psihijatrijske bolnice Vrapče, na 139. obljetnicu ustanove, otvorit će se nova zgrada Zavoda za forenzičku psihijatriju.

To je odjel za smještaj i liječenje sedamdeset psihičkih bolesnika osuđenih na prisilno liječenje zbog ubojstva i drugih teških kaznenih djela počinjenih u neubrojivom stanju.

Ravnatelj Vlado Jukić rekao je kako nova zgrada ima 4500 četvornih metara, zadovoljava sve prostorne, a naročito sigurnosne uvjete za smještaj i liječenje za društvo opasnih forenzičkih pacijenata koji će tamo biti preseljeni do kraja godine.

Naglasio je i kako će u novom bolničkom objektu svi pacijenti biti smješteni u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama, ali i da će u predviđenom visokom stupnju zaštite svi imati elektronske narukvice te će u objektu, osim u sobama i kupaonici, biti pod konstantnim video nadzorom. Osim toga, cijeli kompleks nove forenzike ograđen je betonskim zidom i željeznom ogradom visine do pet metara, ulazak i izlazak moguć je samo s elektronskom karticom i u pratnji ovlaštenih osoba, a alarm će se oglasiti u svakom slučaju nedopuštenog udaljavanja pacijenta.

Naglasio je kako će na odjelu biti smješteni i liječeni duševni bolesnici koji su počinili kazneno djelo i predstavljali veliku opasnost u trenutku kada su bili akutno psihotični. No, pod lijekovima i terapijom ta njihova društvena opasnost reducirana je na razinu koju je ”moguće podnositi”.

Radovi na zgradi nove forenzike u Vrapču, nakon petnaestak godina priprema, počeli su početkom 2016. Cijeli projekt vrijedan oko 70 milijuna kuna najvećim dijelom financiran je novcem Europske unije, a upućeni ističu da je to prvi veliki projekt hrvatskog zdravstva financiran na taj način.