PODIJELI

Denis Begić iz zaprešićkog SDP-a oštro je napao organizatore i donatore festivala dokumentarnih filmova Gordan Lederer. Begiću smetaju autori i njihovi filmovi, poglavito Jakov Sedlar i Roman Leljak. Tim povodom uputili su sljedeće priopćenje:

“Zaprešićki SDP podržava prikazivanje dokumentarnih filmova koji promiču istinu o Domovinskom ratu i našim herojima koji su se borili za slobodnu Hrvatsku.

Međutim, najoštrije osuđujemo što se pod domoljublje pokušava upakirati povijesni revizionizam i širenje nacionalne nesnošljivosti. Našu djecu i mlade ipak ne bismo trebali od malih nogu učiti da mrze.

Žao nam je što su u isti festival upakirani filmovi redatelja koji se služe falsificiranim dokumentima s namjerom provođenja povijesnog revizionizma razdoblja II. svjetskog rata.

Film Jakova Sedlara već samim svojim naslovom potpiruje međunacionalnu mržnju, dok su filmovi Romana Leljaka (Mit o Jasenovcu i Maribor – najveće stratište Hrvata) čisti revizionizam s tendencijom veličanja ustaškog pokreta i NDH te negiranja Ustava Republike Hrvatske, koji jasno navodi da se naša država temelji na odlukama ZAVNOH-a i antifašističkog pokreta, a nasuprot proglašenju NDH.

Smatramo da je potrebno još jednom podsjetiti da je do današnjeg dana Javna ustanova Spomen područje Jasenovac poimence identificirala 83.145 žrtava koncentracijskog logora, od čega više od 20.000 djece do 14 godina starosti. Među žrtvama je i 29 osoba rođenih na području današnjeg Grada Zaprešića, te više od 120 osoba iz zaprešićkog kraja.

Ovim putem pozivamo državne institucije, jedinice lokalne i područne samouprave te privatne tvrtke koje su podržale ovakav festival da još jednom razmotre svoje odluke o financijskoj potpori i partnerstvu, jer očito nisu bile detaljno upoznate s repertoarom festivala.”

PODIJELI