PODIJELI

U ponedjeljak, 12. studenog, od 17 do 20 sati, održat će se 9. festival ‘Zagreb, grad poezije’, posvećen Tinu Ujeviću. Festival je zamišljen kao sjećanje i hodočašće Tinovim ulicama i gostionicama.

Ravnatelj Festivala Goran Matović ocijenio je kako je Tin Ujević bio nomadska duša. Gradio je geografiju vlastite duše na ulici, u vrevi grada, za vratima gostionice, istaknuo je Matović dodavši kako je ideja festivala oživjeti i spojiti Ujevićeve ulice (Teslinu i Masarykovu) u kojima su se nalazile ili se nalaze gostionice: Vinodol, Korčula, Vis, Dingač, Kazališna kavana i Tip-Top ili Blato.

– Na taj dan Teslinu i Masarykovu ulicu preimenovat ćemo u Ulicu Tina Ujevića, Trg Republike Hrvatske u Trg Tina Ujevića, a svaka živa gostionica biti domaćin kratkoga scenskog događaja građenoga fragmentima opusa velikog pjesnika – rekao je Matović.

Na Ujevićevoj “Jadranskoj magistrali” njegovi suvremenici te glumci i glazbenici kreiraju programe kojima povezuju ulice, kavane i Tina, istaknuo je Matović.

Najavio je kako program završava u gostionici Blato tradicionalnim programom “Sjećanje na Tina” koji se, kako je naglasio, obnavlja svake godine na dan smrti velikog pjesnika uz sudjelovanje brojnih umjetnika.

U okviru Festivala u subotu 10. studenoga, na posljednjoj Ujevićevoj zagrebačkoj adresi Selska cesta 116c Teatar poezije postavljena je spomen maketu spomen ploče velikom pjesniku.

U programu sudjeluju Marija Ujević Galetović, Milko Šparemblek, Bogdan Žižić, Sara Renar, Goran Grgić, Tonko Maroević, Perica Martinović, Antonija Stanišić, Sara Stanić, Nikša Marinović, Irena Šekez Sestrić, Zoran Kelava, Valentina Rajić i Goran Matović.

PODIJELI