PODIJELI

U nedjelju je brazilskim filmom ‘Voljeni’ Gustava Pizzija otvoren 16. Zagreb Film Festival (ZFF), u čijim će se natjecateljskim i popratnim programima u narednih osam dana prikazati više od sto filmova.

Na otvorenju ZFF-a Hrvatska udruga producenata uručila je Sanji Ravlić nagradu ‘Albert Kapović’ za izniman doprinos razvoju i promociji hrvatskog filma . Ravlić se godinama bavi audiovizualnim sektorom i međunarodnim kulturnim politikama.

Za nagrade ovogodišnjeg festivala, koje će se dodijeliti na zatvaranju, 17. studenog, Zlatna kolica natjecat će se više od trideset filmova iz cijelog svijeta, kojima je zajedničko da u središte stavljaju junake na životnim prekretnicama.

Glavni program donosi 12 novih autora i njihove prve ili druge uratke, koji progovaraju o aktualnim društvenim temama – izbjegličkoj krizi, regrutima ISIS-a, silovanju, položaju žena u društvu i odlasku mladih ‘u bolju budućnost’.

Osim u dugometražnoj, filmovi konkuriraju i u kratkometražnim kategorijama, a niz zanimljivih naslova prikazuje se u već dobro poznatim programima ‘Velikih 5’, Dani LUX filma, Moj prvi film i Bibijada te dva nova – ‘Kino u kinu’ i ‘Tajkuni: Jučer, danas, sutra’.

Festival će se održavati u kinima Europa, Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, F22 – Novoj akademijinoj sceni, dvorani Mueller te na dvije nove lokacije – u Kulturnom centru Travno i Narodnom sveučilištu Dubrava. U povodu 16. izdanja, od 15. do 18. studenog, dio programa prikazivat će se u još petnaest gradova i dva sela (SOS Dječjim selima Lekenik i Ladimirevci).