PODIJELI

Uz svjetske dane svega i svačega doista nema razloga da se ne obilježi i Svjetski dan stradavanja u prometu. Naime, smrtna stradavanja u prometu česta su realnost koja nas okružuje, kaži organizatori. Stoga se svaku treću nedjelju u studenom obilježava Svjetski dan sjećanja na žrtve u cestovnom prometu (WDR). Udruga sigurnost u prometu organizator je za Hrvatsku, uz visoko pokroviteljstvo predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a program WDR-a predstavljen je na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu

Statistike na cestama doista su zabrinjavajuće. Kao i prethodnih godina, još milijun ljudi je ove godine poginulo na svjetskim cestama, zajedno s više milijuna ozlijeđenih u prometnih nesrećama. Svi će oni biti zapamćeni od njihovih obitelji i prijatelja na ovogodišnjem WDR-u.

– Pozivamo građane da se ovu nedjelju, 18. studenog, priključe akciji i zapale svijeću na prozoru između 18 i 20 sati u nedjelju u znak sjećanja na sve žrtve u cestovnom prometu. Nažalost svatko od nas zna nekoga tko je bio žrtva u prometu, pa neka u tom razdoblju budu u našim mislima još više – rekao je Georg Davor Lisicin iz udruge Sigurnost u prometu i dodao:

– Obilježavanjem ovog dana također se želi potaknuti vlade diljem svijeta i nadležne institucije na bolje preventivne programe, ozbiljnu dubinsku analitiku i istraživanje uzroka prometnih nesreća, kao i donošenje efikasnih mjera za smanjenje rizika, kroz civilni, pravni, medicinski i socijalni sektor djelovanja i utjecaj na sigurnost cestovnog prometa.

PODIJELI