PODIJELI

Pad Vukovara 18. studenoga 1991. trajno je upisan u memoriji Hrvata. Unatoč nekim mišljenjima i napisima kako Kolona sjećanja više nema smisla, zbog ubijenih branitelja i civila, osakaćenih i poniženih koji su u čvrstim temeljima hrvatske neovisnosti i slobode, taj sveti datum treba obilježavati. Ponajviše baš zbog mladih koji moraju znati da su politike uzimanja tuđeg i bestijalnost da bi se postigli agresivni ciljevi, živjele tu, u susjedstvu samo tridesetak godina ranije i da nisu mrtve ni danas.

Vukovar su branili dragovoljci iz raznih dijelova Hrvatske pa tako i brojni Zagrepčani. Mnogi se nisu vratili.

Neke od činjenica tragične i slavne bitke za Vukovar znanstveno hladno iznio je ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor:

“U srbijanskoj literaturi stoji kako je napad na Hrvatsku i Vukovar pokrenula vojska JNA i onda su se pridružili Srbi iz grada. Srpski dokument iz sredine studenoga govori zašto je Srbija umiješana i zašto se Vukovar nije mogao braniti. U Istočnoj Slavoniji djelovalo je 207.613 vojnika JNA, 686 tenkova, 505 oklopnih transportera… Hrvatske snage u Vukovaru imale su 1800 do 2000 branitelja pod oružjem, a od 13. listopada, kad se organiziranije krenulo u obranu grada, bilo je 6800 branitelja, nekoliko tenkova i malo jako malo streljiva.

Posljedica bitke za Vukovar su 938 groba na Memorijalnom groblju u Vukovaru iz masovne grobnice na Ovčari, koncentracijski logori na Veleprometu, dva razreda djece koja su poginula tijekom opsade, razrušen grad do temelja.”

Zbog stotina nepoznatih sudbina nestalih i nepoznatih grobnica stradalih, o broju žrtava postoje samo procjene. Tako povjesničari procjenjuju da je u borbama na hrvatskoj strani bilo oko 2500 poginulih (1600 civila i 900 boraca), samo iz vukovarske bolnice odvedeno je na obližnju Ovčaru oko 200 ranjenika koji su potom usmrćeni.

Procjenjuje se da je na strani JNA i četnika bilo oko 3000 poginulih (srbijanski izvori priznaju 1400 poginulih), uništeno im je oko 150 oklopnih vozila.

foto: braniteljski portal

PODIJELI