PODIJELI

Grad Zagreb umrežen je s brojnim kamerama na prometnicama, od 2011. godine do danas postavljene su na 456 pozicija. Mate Kraljević, viši savjetnik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, za HAK reviju je otkrio detalje videonadzora u Zagrebu i što se priprema u budućnosti.

– Policija je do sada za razna kaznena, prekršajna djela i prometne nesreće izuzela desetak tisuća slučajeva iz naše baze podataka. Na tim se snimkama sve vidi, tko je prošao kroz crveno, tko je skrivio nesreću, tko je opljačkao kiosk, tko je započeo sukob, bilo što – rekao je Kraljević.

Grad, odnosno komunalno i prometno redarstvo nadziru sve što se ne bi trebalo događati na zelenoj površini, te krivo parkirana vozila, a upravo to se i najviše kažnjava. Nesreće i kaznena djela u nadležnosti su policije.

Jedna od ideja za budućnost je uspostavljanje reda u prometu. A upravo kako bi se uspostavio red, posebice u prometu, Grad Zagreb želi retroaktivno kažnjavati vozače koji ostanu u raskrižju.

– Prema čl. 62, zakona o sigurnosti prometa, kada vozilo ostane u križanju i onemogući drugom vozilu da prođe to se kažnjava s 1000 kuna, no još nitko za to nije dobio kaznu, a svaki dan svjedočimo takvim situacijama u prometu. Jednostavno, to je fizički nemoguće. Pa neće policajac uletavati u gužvu i raditi još veći kaos, to se može kažnjavati jedino kamerama. Zato je Grad Zagreb predložio Ministarstvu prometa da Grad, kako su to već napravile neke druge europske zemlje, uvede žuti boks (tzv. yellow box). Radi se novi pravilnik o prometnoj signalizaciji, a mi smo na vrijeme napravili taj prijedlog i kada se taj pravilnik donese moći ćemo kažnjavati vozače koji zapnu u raskrižjima. Takvi prekršaji mogu se kažnjavati samo na taj način – kaže Kraljević.

Također, dodaje Kraljević, Grad Zagreb će od MUP-a na isti način zatražiti i dozvolu za kažnjavanje vožnje žutim trakom koji je rezerviran za javni gradski prijevoz.

– Cilj je jasan – povećanje protočnosti, smanjenja gužvi i prometnih čepova u Gradu Zagrebu.