PODIJELI

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić nedavno je u Saboru, ali javnim prosvjedom upozorio na nekontroliranu sječu hrvatskih šuma i izvoz dok domaće pilane propadaju. – Struktura prirasta ne prati strukturu sječe, siječe se brže nego što se šume obnavljaju. Izvještaji se ne preklapaju, nisu vjerodostojni, a inspekcija šutke sve to promatra. Pogoduje se, krade se, rekao je.

Sinčić je poručio Hrvatskim šumama i cjelokupnoj javnosti da je Živi zid zagrizao za ovu temu, da će tražiti da se sankcioniraju odgovorni za kriminal te da se sa šumama krene gospodariti održivo i odgovorno. utvrdi porijeklo imovine svih uprava Hrvatskih šuma, svih inspektora koji bi se trebali baviti tim. Dodao je da hrvatsko drvo mora primarno ići hrvatskim pilanama, sirovine treba raspodijeliti pošteno, treba slušati struku o upravljanju šumama, treba zaštiti sve one koji upozoravaju na nepravilnosti koji ugrožavaju svoj posao jer ne žele šutjeti.

Među devastiranim prostorima je i zagrebačka Medvednica. I mada iz uprave Parka prirode tvrde da je sječa na državnom zemljištu pod upravom Hrvatskih šuma kontrolirana i po pravilima struke, te da je sječa povremeno potrebna radi pomlađivanja šume, planinari i zaljubljenici u prirodu upozoravaju da se devastira. Šumari za ogoljavanje krive oluju „Teodor“ i druge vjetrove koji su 2013. i 2014. godine pogodili Medvednicu, zajedno s ledom koji se nahvatao na drveću.

Damir Gobec iz Planinarskog saveza grada Zagreba upozorava da je Medvednica sve golija i zato što Hrvatske šume sječu prepuštaju kooperantima koji ne uvode tzv. šumski red, što znači saniranje staza uništenih teškom mehanizacijom, sakupljanje sitnog granja i stavljanja na hrpu, čišćenje vodotokova u koju čak bacaju drvenu građu, pa su oni zakrčeni i voda ide posvuda što dovodi do odrona…

Na ogoljavanje Medvednice upozorava i braniteljska udruga „Vidra – veterani i društvena akcija“. Tužit će Hrvatsku europskim institucijama jer Hrvatska krši međunarodni ugovor kojem je pristupila 2014. godine, Eko mrežu Natura 2000.

foto: Planinarski savez Zagreba

PODIJELI