PODIJELI

Prošlog je vikenda PU zagrebačka imala pojačane kontrole na cestama.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 1.191 prometni prekršaj, od čega je 129 prekršaja vozača s alkoholom, 441 prekršaj nepropisne brzine, 105 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 89 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, četiri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava i četiri pod zabranom, 12 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 407 ostalih prekršaja.

Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

– u subotu, 17. studenoga u 22.45 sati, 23-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Mosta slobode u smjeru sjevera pod utjecajem alkohola u organizmu od 2,73 g/kg, isključen je iz prometa.

– u nedjelju, 18. listopada u 2.45 sati, 30-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Ulicom grada Vukovara u smjeru istoka pod utjecajem od 1,13 g/kg alkohola u organizmu, isključena je iz prometa.

Droga:

– u nedjelju, 18. listopada u 3.20 sati, 20-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Samoborskom cestom kroz mjesto Rakov potok pod utjecajem THC-a psihoaktivne tvari droge marihuane, oduzeta mu je vozačka dozvola. Ispod vozačeva sjedala pronađena su dva paketića (0,3g i 0,7g) biljne materije koja nalikuje na opojnu drogu marihuanu. Kod 20-godišnjeg suvozača je pronađeno 19g biljne materije koja nalikuje na opojnu drogu marihuanu. Dovedeni u službene prostorije na kriminalističko istraživanje.

Tijekom provedbe akcije šest osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a jedna osoba je uhićena i prepraćena na prekršajni sud. Devet osoba je odbila preliminarno testiranje na uređaju za droge. Od 129 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod 19 vozača (14,7%) alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentiran je 36 mladih vozača (27,9%) kojim je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

PODIJELI