PODIJELI

Prva oporbena kritika proračuna Grada Zagreba za sljedeću godinu, koji je na dnevnom redu Skupštine 13. prosinca, stigla je od poslovično vrijedne zastupnice Anke Mrak Taritaš (Glas).

Osim fiksnih obveza koje proračun pokriva, političku dimenziju gradonačelnikova prijedloga zastupnica Taritaš vidi u ucjeni kluba Neovisni za Hrvatsku iz čijih je redova “gradska ministrica kulture” Ana Lederer, a koji je pretrpio najveće rezove. Mrak Taritaš smatra kako je Milan Bandić u zamjenu za ruke Hasanbegovića i njegovih kolega spreman korigirati izdvajanja za sektor Ane Lederer.

Inače, prijedlog gradskog proračuna za 2019. stigao je do rekordnih 10,2 milijardi kuna što je povećanje od gotovo 800 milijuna kuna u odnosu na ovogodišnji proračun ili 2,3 posto. Oko 8,2 milijarde kuna odnosi se na osnovni dio, a nešto više od dvije milijarde kuna odnosi se na proračune proračunskih korisnika.

Zanimljivo je da Grad planira gotovo pola milijarde europskog novca od čega bi 200 milijuna trebalo potrošiti na rotor.

Najvećim gubitnicima smatraju se Gradski ured za obrazovanje – s 1,7 milijardi što je 50 milijuna kuna manje (manje novca za udžbenike može se opravdati zahtjevom Vladi da ona osigura besplatne udžbenike za sve), Gradski ured za kulturu koji će dobiti 586 milijuna kuna ili 29 milijuna manje nego ove godine te Gradski ured za demografiju koji će raspolagati s 400 milijuna kuna ili 10 manje nego ove godine.

Ponuđeno povećanje novca za branitelje, Mrak Taritaš čita kao pokušaj umiljavanja nakon Palmina dolaska u Zagreb. “S milijun kuna ne može biti izgrađen nikakav hotel za samce, eventualno raspisan natječaj i izrada projektne dokumentacije”, rekla je.

Podsjetimo, ostane li oporba jednistvena uz ruke Neovisnih za Hrvatsku, mogli bi odbiti proračun što bi značilo raspuštanje Skupštine, imenovanje povjerenika za Zagreb i financiranje samo nužnih potreba do konstuiranja Skupštine u novom sazivu i ponovnog glasovanja o proračunu.

PODIJELI