PODIJELI

Na travnatoj površini između Ulice grada Vukovara i fontana u Aveniji Većeslava Holjevca 10. prosinca će biti postavljen 420 centimetara visok spomenik, autora Kuzme Kovačića, prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

– Boljeg mjesta u Zagrebu nema za spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, a još će za godinu dana gledati svoje djelo, spomenik Domovini. Najljepši i najveći spomenik, kakav i dolikuje prvom hrvatskom predsjedniku – rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u posjetu ljevaonici Ujević gdje je spomenik napravljen.

O kipu je govorio i autor, kipar Kuzma Kovačić.

– Oblikujući kip vodio sam se ovim mislima koje je gradonačelnik iznio. Htio sam napraviti portretnu figuru koja je simbol hrvatske slobode u koju nas je predsjednik Tuđman poveo i tako sam ga napravio. Os figure je u nagibu i to govori da nas je taj čovjek poveo u slobodu. Simbol je to forme kojoj sam nastojao utkati dušu živog Tuđmana, da s nama bude živi Tuđman. Figura u bronci je gotova, treba ju još patinirati, a bit će postavljen na kamenom postolju, na lijepom mjestu i vjerujem da će svojim dimenzijama i formom skladno dominirati prostorom.

Foto: zagreb.hr