PODIJELI

Očekujem da će 13. 12. dan kada se održava sjednica Skupštine Grada Zagreba biti dan kada prijedlog proračuna za 2019. godinu ne dobije dovoljan broj glasova da bi mogao biti usvojen – rekao je u petak gradski zastupnik i predsjednik zagrebačkog HNS-a Tomislav Stojak.– Proračun Zagreba prvenstveno je politički dokument i on pokazuje u kojem se smjeru i kako vodi politika u našem gradu. Kao što sam već u nekoliko navrata i rekao, jasno ponavljam da zagrebački HNS- i ja kao gradski zastupnik nećemo podržati proračun Zagreba za 2019. godinu. Proračun nećemo podržati ne zato što nam se Milan Bandić ne sviđa ili kakvu boju očiju ima, nego zato što je njegova politika vođenja grada i upravljanja našim resursima loša i od Zagreba je učinila grad propuštenih šansi – rekao je Stojak.

Predsjednik zagrebačkog HNS-a je kao primjer lošeg upravljanja istaknuo Program radova kapitalnih ulaganja u objekte za društvene djelatnosti, kojim bi se trebali graditi i obnavljati vrtići, škole, ambulante, sportski objekti, objekti kulture.

Taj program je najočitiji primjer lošeg upravljanja, budući da se godinama jedni te isti projekti ne ostvaruju, te prebacuju iz jedne u drugu godinu, time istodobno umanjujući kvalitetu života u Zagrebu i od našeg grada stvaraju grad propuštenih šansi. Samo za sljedeću godinu je za to predviđeno 370 milijuna kuna. Za ovu godinu bilo je prvo planirano 216 milijuna kuna, zatim 280 milijuna kuna, a polovicom 2018. izvršenje programa nije bilo ni 30 posto. Već godinama se ne ostvari više od 50 posto. To se ponavlja iz godinu u godinu. A za te radove se Grad Zagreb svake godine zadužuje za oko 250 milijuna kuna. Ne očekuje valjda netko da će se u 2019. godini ostvariti ono što je ovim prijedlogom proračuna predviđeno, a godinama se nije napravilo usprkos obećanjima? Politika koja brine samo o bistama, fontanama i spomenicima ne zaslužuje podršku i nadam se da 13.12. proračun neće dobiti većinu glasova u Gradskoj skupštini – napomenuo je Stojak.

Upitan o brojnim kalkulacijama tko će biti za, a tko protiv proračuna, Stojak je malo bocnuo kolege iz drugih stranaka:

– Kao rođeni Zagrepčanin naučili su me da se pristojno ponašam i ne želim u javnom prostoru, kao neki kolege koji su to jučer radili, spekulirati s imenima drugih ljudi. To je nekulturno. Smatram da svatko od nas tko je u Skupštini treba sam odlučiti i da će moje kolege se držati onogo što govore u javnosti. Nema smisla da komentiram nečije spekulacije. Ponekad te spekulacije dolaze, kako volim reći, s dna političkog života Zagreba.

Naglasio je Stojak odnos Bandića i koalicijskih partnera te priče kako ta koalicija nije čvrsta:

– On ima koaliciju s kojom je u skupštini i s kojom vodi skupštinu već godinu i četiri mjeseca, mislim da će se ta koalicija održati. U prijedlogu proračuna je već vidljivo da su koalicijski partneri Milana Bandića, Neovisni za Hrvatsku već dobili neke ustupke, jer znate njihovo zalaganje da se HNK i nezavisne produkcija treba manje financirati, a to je u prijedlogu proračuna smanjeno za više od 12 milijuna kuna.