PODIJELI

Tomislav Tomašević, zastupnik stranke Zagreb je naš u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, nada se kako će oporba srušiti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića prilikom izglasavanja proračuna u prosincu, ali je ostavio i rezervu u pogledu djelovanja zastupnika „Neovisni za Hrvatsku“.

Tomašević je gostovao na HRT-u u emisiji “Nedjeljom u 2”, objasnivši da od tri opcije samo jedna dovodi do novih izbora, a za nju je potrebno 26 ruku na strani oporbe.

– Bandiću treba 26 ruku kako bi proračun prošao, a trenutno s HDZ-om ima 23 ruke. Neovisni za Hrvatsku imaju pet ruku i tvrde da neće glasati za proračun. To ćemo tek vidjeti jer su već nekoliko puta mijenjali odluku u zadnji čas i podržavali kontroverzne Bandićeve prijedloge, – smatra Tomašević.

Smatra da “u konačno glasanje za proračun treba uračunati i pitanje niza zastupnika koji znaju da neće biti izabrani u novom sazivu i ne odgovara im da se raspušta Skupština prije isteka mandata”.

Rekao je da Bandić raspolaže u Zagrebu s 15 milijardi kuna s kojima fingira da nešto radi, a zapravo samo daje lažna obećanja.

– Sramotno je kako malo novaca odlazi na kapitalna ulaganja na objekte društvene djelatnosti, vrtiće, škole, muzeje, sportske dvorane. Bandić je prije izbora obećao da će zaposliti tisuće ljudi na obnovi zagrebačkih fasada, a obnovljeno ih je pet.

Upozorio je da će spomenik Franji Tuđmanu stajati Zagreb 4,5 milijuna kuna i podsjetio da Tuđman devedesetih tom Zagrebu nije priznavao rezultat demokratskih izbora. Napomenuo je da bi spomenik domovini trebao stajati čak 21 milijun kuna.

– Istodobno, za izgradnju i adaptaciju vrtića za cijelu godinu Zagreb će izdvojiti samo 12 milijuna kuna – rekao je Tomašević.

Po njemu dva najveća problema u Zagrebu su gospodarenje otpadom i gradski promet. Dok su kontejneri zatrpani plastikom, građani koji žele odvajati otpad ne mogu to raditi, kazao je Tomašević i dodao da jednako plaćaju i oni koji odvajaju i oni koji ne odvajaju, te se tako godišnje baci 150 milijuna kuna vrijednih sirovina. Kad je riječ o prometu, zauzima se za smanjenje automobilskog prometa u središtu grada, izgradnju garaža na obodu središta, unaprjeđenje biciklističkog te integraciju željezničkog prometa.

Bandić skuplja zastupnike u Saboru kao pokemone i to je sramota za cijeli Hrvatski sabor, rekao je Tomašević koji smatra da je to polica osiguranja za njegovu slobodu, s obzirom na sve pravosudne procese koje ima.