PODIJELI

Sedmu godinu zaredom bogat adventski program pripremljen je u Muzeju za umjetnost i obrt, a ove godine Advent će biti obilježen otvorenjem dviju izložbi, glazbenim adventskim programom, promocijama, radionicama za djecu te dobrotvornom aukcijom za pomoć udruzi Krijesnica.

Ovogodišnji program u prosincu započinje velikom obljetničkom izložbom Hrvatskog restauratorskog zavoda pod nazivom “Tajni život baštine“, 70 godina sustavne konzervatorsko-restauratorske djelatnosti u Hrvatskoj. Ovom će izložbom HRZ u 2018. godini – godini Europske baštine (European Year of Cultural Heritage) – obilježiti 70 godina od osnutka prve restauratorske ustanove u Hrvatskoj: Zavoda za restauriranje umjetnina Razreda za likovne umjetnosti HAZU. Izložba se otvara 4. prosinca, a ostaje otvorena sve do 3.veljače 2019. godine.

“Sljedeća će biti bolja…” izložba iz fundusa MUO posvećena je čestitanju i običaju slanja pisanih čestitki, upravo onakvih kakve su se u Hrvatskoj razmjenjivale od kraja 19. stoljeća te gotovo do danas i sve do pojave e-mail čestitki. Otvara se 11. prosinca i traje do 27. siječnja.

Izložba će donijeti dašak ozračja nekih davnih blagdana ispisanih na malim „kartolinama“ s porukama koje su jedni drugima upućivali prijatelji, zaljubljeni, rodbina, umjetnici, poslovni partneri, institucije i drugi. Kroz više od 400 primjera blagdanskih čestitki bit će prikazano kako se mijenjao ovaj nezaobilazan element uljudnog ponašanja i blagdanske tradicije u kojima su sudjelovala velika imena domaćeg dizajna i umjetnosti. Kustostvo izložbe potpisuju Dunja Nekić, kustosica i Voditeljica zbirke starije fotografije i Koraljka Vlajo, viša kustosica i voditeljica Zbirke grafičkog dizajna i Zbirke produkt dizajna MUO. Postav izložbe i grafički dizajn potpisuje Sanja Bachrach Krištofić, a izradu animiranih gifova Vedran Benović, fotograf MUO i Petra Milovac, kustosica u zbirci slikarstva MUO.

Vodič za mlade ili Kako se osjećati dobro u Muzeju za umjetnost i obrt autorice Maline Zuccon Martić, muzejske savjetnice i voditeljice Pedagoškog odjela MUO, čija će se promocija održati 12. prosinca namijenjen je mladim generacijama kojima na zanimljiv način objašnjava što se sve može naći u muzeju, tko sve radi u njemu i kako on funkcionira.

“Dubrovnik…“3. izdanje, knjiga poznatog samostalnog umjetnika i fotografa Damira Fabijanića održat će se 29. studenog 2018.

Ljubitelji adventa u nastavku će prosinca moći uživati u dva koncerta: 1. i 8. prosinca održat će se 3. glazbeni festival adventskih i Božićnih pjesama, a 16. prosinca adventski koncert Cantate Domino u izvedbi Gospel zbora Sunce i gostiju.

Posebnost ovogodišnjeg programa je dobrotvorna aukcija za podršku rada udruge Krijesnica koja pruža pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim obiteljima na kojoj će se moći licitirati i kupiti radovi studenata Tekstilno tehnološkog fakulteta iz Zagreba na temu ruksaka.

Suradnja je to Muzeja za umjetnost i obrt i TTF-a, predvođena ravnateljem Miroslavom Gašparovićem i izvanrednom profesoricom Paulinom Jazvić čiji su studenti od rupičastih platna tzv. mesheva, koja muzej koristi za promociju izložbi na svojoj fasadi i koja im je utupio, izradili ukupno 17 ruksaka.

Cilj ove inicijative Muzeja za umjetnost i obrt jest korištenje „starog“ kako bi se stvorilo „novo“ u okviru društveno odgovornog i održivog upravljanja otpadom koji je u konačnici rezultirao suradnjom muzeja i obrazovne ustanove s plemenitim ciljem.

Isklična cijena za sve ruksake je 100 kuna, a cilj je skupiti što više novca pa Muzej poziva sve da se priključe aukciji.