PODIJELI

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je proračun za 2019. godinu koji iznosi 812 milijuna kuna i veći je u odnosu na ovu godinu 18,5 posto. Izvorni proračun Županije za sljedeću godinu iznosi 411 milijuna kuna i veći je 10 posto u odnosu na rebalans proračuna iz 2018. godine.

Župan Stjepan Kožić proračun je ocijenio kao realan, investicijski orijentiran, ali i socijalno osjetljiv. „Povećanje Proračuna za iduću godinu, kako ukupnog tako i izvornog, rezultat je očekivanog nastavka daljnjeg rasta gospodarstva i zaposlenosti, povećanja broja projekata i udjela koji se sufinanciraju iz fondova EU“ – rekao je Kožić podsjetivši kako je prema nedavno objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku o zaposlenosti za 2017. godinu, Zagrebačka županija ostvarila najveći rast zaposlenosti u RH sa stopom od 6,8 posto. Osim za prethodno jednogodišnje razdoblje, Zagrebačka županija je rekorder i prema podacima za posljednjih pet godina prema kojima je stopa zaposlenosti porasla za 23,5 posto,

Kao i prethodnih godina, najveći iznos izvornog proračuna, 33 posto ukupnih sredstava namijenjeno je Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu. I iduće godine sredstva su osigurana za nabavku besplatnih udžbenika, a planira se i kupnja pametnih interaktivnih ploča za škole koje ih nemaju. Ukupne investicije za Zagrebačku županiju planirane su u iznosu od 97,7 milijuna kuna od čega na obrazovanje otpada ukupno 61,9 milijuna kuna. Najveće investicije u školstvu, tj. energetska obnova 5 županijskih škola, za koje je u 2019. godini planirano 31,7 milijuna kuna realizirat će se kroz Upravni odjel za EU fondove koji će iduće godine na raspolaganju imati gotovo 44 milijuna kuna. Novi projekt ovog odjela je sufinanciranje razvoja Hot spot točki odnosno Wi Fi mreže u gradovima i općinama.

Novost je milijun kuna bespovratnih potpora u turizmu kao i sufinanciranje ugradnje energetski učinkovitijih plinskih bojlera u kućanstvima. I u 2019. godini poduzetnici mogu računati na bespovratne potpore u iznosu od 7,2 milijuna kuna kao i na subvencioniranje kamata. Za Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo planirano je 24,5 milijuna kuna. Uz čitav niz mjera za razvoj konkurente poljoprivrede i unapređenje ruralnog prostora planira se i priprema treća faza izgradnje Distributivnog centra za voće i povrće ukupne vrijednosti 3 milijuna kuna.

Na zahtjev lovačkih društava članovi Županijske skupštine donijeli su odluku o produljenju ugovora o zakupu prava lova za 61 zajedničko otvoreno lovište na području Zagrebačke županije do 31. ožujka 2029. godine.

Aktualni sat Županijske skupštine otvorio je temu prijevoza građana Županije koji žive na rubnim područjima, odnosno u manjim naseljima gdje koncesionari gomilaju gubitke, a lokalna samouprava nema dovoljno novca sufinancirati prijevoz. U Lijevim Štefankima ZET-ovi autobusi stižu na 6,5 kilometara do naselja i mještani muku muče kako stići do plavih autobusa. Na zamolbu da produže liniju ZET je od male siromašne općine tražio 200 tisuća kuna – mjesečno!?

Župan Stjepan Kožić rekao je kako je najmanje 80 sličnih neprofitabilnih linija u rubnim i slabo naseljenim prostorima te da bi naknade prijvoznicima odnijele pola županijskog proračuna.

ZET se ponaša bahato, ucijenjuje male gradove, općine i Županiju, a projekt integralnog prijevoza nikako da krene, čini se, upravo zbog ZET-a naviknutog na izdašne uplate Grada Zagreba koji plaća koliko zetovci zatraže.

PODIJELI