PODIJELI

Je li politika doista kurva? Na prvom predavanju kod profesora Prpića na Fakultetu političkih znanosti davne 1980. pitao je o odnosu politike i etičnosti. Zbunjene studentice i studenti gledali su u pod dok se nije javio jedan kolega i rekao kako politika i poštenje nemaju ništa zajedničkog, kako je politika pokvarena u samoj svojoj definiciji itd… Profesor je bio konsterniran: “To mi govorite na početku studija, znali ste što upisujete i upisali ste baš to. Koji su vaši motivi…”, bio je rozačaran profesor, ali je taj brucoš kasnije napredovao u partijskom komitetu, a kasnije je bio i asistent na FPN-u.

Prestao sam pratiti njegovu karijeru kao i karijere brojnog partijskog kadra koji je tražio potvrdu o diplomi da bi širio kurveraj diljem socijalističke Hrvatske. Većina ih je i danas na državnim jaslama pa upiti o politici kurvi i njezinim sljedbenicima i makroima nije ništa manje aktualna. Pogotovo na svim razinama, od državne preko gradskih do općinskih gdje izabrani zastupnici i vijećnici za ručak i litru i vodu mijenjaju svjetonazore, prelaze iz tabora u druge šatore i podupiru sve ono protiv čega su bili njihovi birači.

Izdaja je teška riječ, ali svaki će izdajnik pronaći tisuću opravdanja za izdaju. Sjedeći na brojnim sjednicama vijeća svih razina svjedočio sam o ukrasima demokracije, ne o stvarnoj vladavini naroda. Znamo da su ljudi kvarni, znamo da vlast kvari, ali da je cijena poštenja, načela, morala… tako pala nitko nije mogao vjerovati.

S druge strane, politika je umješnost provođenja mogućeg i ta definicija često je opravdanje promjenama smjera ili tabora. Viši interesi mogu opravdati sumanute sunovrate političkih stavova, ali često se iza njih kriju dobro plaćeni poslovi za konvertite ili članove njihovih obitelji.

Hoćemo li ikada iskorijeniti politički kurveraj? Vjerojatno ne, ali ćemo ga smanjiti kad postanemo svjesni da na izborima biramo ljude koji odlučuju o trošenju našeg novca. Kad shvatimo da je glas ovom ili onom glas za podjelu milijuna i milijardi kuna koje su u proračun došle s naših računa.

PODIJELI