PODIJELI

U ponedjeljak je, u organizaciji Jutarnjeg lista – Hanza Medije i pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti,  u hotelu Esplanada održana konferencija Hrvatska na Savi, projekt budućnosti Zagreba i središnje Hrvatske.

Riječ je o velikom strateškom projektu Zagreb na Savi koji obuhvaća potez od Siska do granice sa Slovenijom. Umjesto ranije predviđenih velikih hidroelektrana, sada je u revidiranom Projektu planirana gradnja malih hidroelektrana na 10 lokacija unutar korita rijeke Save.

Što se Zagreba tiče, nova koncepcija predviđa odvođenje velikog vodnog vala rekonstruiranim kanalom Sava-Odra, što bi omogućilo da kroz Zagreb prolazi onoliko vode koliko stane u korito rijeke. Tom koncepcijom bi se sustav obrane Zagreba od poplava s 50 km nasipa kroz grad premjestio na 15 km lijevog nasipa odteretnog kanala, čime bi nasipi prestali biti u funkciji obrane od poplave te bi se oslobodio razvojni prostorni potencijal od 350 hektara zemljišta koje se dosad koristilo za evakuaciju velikih vodnih valova.

Cilj ovoga Projekta je zaustavljanje negativnih trendova razina podzemnih voda, zaštita okoliša, korištenje energetskih potencijala, razvoj plovnog puta i povezivanje gradova.

– Ovo je milenijski projekt koji se može realizirati samo uz sudjelovanje svih potrebnih sudionika. U ovih 20 godina naslušao sam se puno konferencija o ovoj temi i nadam se da ovoga puta Projekt neće završiti u ladicama HEP-a. Nadam se da će se za otprilike dvije godine početi s pripremama, a za 12 do 14 godina i realizirati – prenosi izjavu gradonačelnika Zagreba Milana Bandića zagreb.hr, napomenuvši da bi projekt mogao koštati oko dvije milijarde eura.

Bandić je dodao da je sve počelo s najzaslužnijim zagrebačkim gradonačelnikom Većeslavom Holjevcem, koji je napravio povijesni iskorak Zagreba preko Save, ali nažalost, obale su ostale nedovršena priča.

– Zagrepčani se u stvari boje Save jer im ona do sada nije donijela ništa dobra, boje se poplava kojih se sjećaju – rekao je Bandić.

Potpredsjednik Vlade, ministar Predrag Štromar, zaželio je da do kraja mandata ove Vlade taj projekt zaživi.

Istaknuo je da je projekt Zagreb na Savi izuzetno potreban kontinentalnom dijelu Hrvatske. Ocijenio je i da je to veliki projekt koji je dosta solidno i dobro razrađen, ali da sada moraju krenuti u “višu brzinu i moraju početi i djelovati i pronalaziti prava rješenja”.

 

PODIJELI