PODIJELI

U 2019. godini Klinička bolnica Dubrava trebala bi dobiti dvije nove dnevne bolnice, na Zavodu za bolesti srca i krvnih žila i Zavodu za gastroenterologiju, kao i novu jednodnevnu kirurgiju, najavljeno je u utorak na predstavljanju projekta.

Cijeli projekt obnove i prilagodbe financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od gotovo 50 milijuna kuna.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je na predstavljanju kako će 60 posto tog novca biti uloženo u novu sofisticiranu opremu, a 40 posto za građevinsku adaptaciju prostora, a sve bi trebalo biti u funkciji do početka ljeta iduće godine.

Građevinske preinake i prenamjena prostora stajat će 19,3 milijuna kuna, a oprema za dnevne bolnice i jednodnevnu kirurgiju 28,8 milijuna kuna, dok će 1,5 milijun kuna biti upotrebljen za promicanje pristupačnosti za osobe s invaliditetom, promicanje vjerske tolerancije itd.

Tvrdi i kako će otvorenjem jednodnevne kirurgije biti smanjena lista čekanja.

Kujundžić je dodao kako se nada da će njegovo ministarstvo, zajedno s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU uspješno aplicirati za sredstva za izgradnju Nacionalne dječje i Sveučilišne bolnice.

Podsjetio je da je Grad Zagreb vlasnik postojećeg objekta i zemljišta na lokaciji Blato, gdje će se graditi bolnica. Očekuje da će početak gradnje Nacionalne dječje bolnice kao prve faze Sveučilišne bolnice biti tijekom jeseni 2019. a o tome koliko su iskoristivi postojeći objekti stare Sveučilišne bolnice, koja je započeta još 80-ih godina prošlog stoljeća, pokazati studija izvodljivosti, za čiju će izradu biti raspisan međunarodni natječaj.

 

PODIJELI