PODIJELI

Vlasnici 63 objekta u Zagrebačkoj županiji podijelit će 44.000 kuna jer su njihove objekte nastanjivale rode u 2018. godini, objavila je Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije.

U proteklih 10 godina u projektu Zaštita i očuvanje bijele rode vlasnicma objekata je isplaćeno 550.000 kuna.

– Naknada se isplaćuje za popravak i zamjenu krovišta zbog šteta koju gnijezda čine svojom težinom i rode gniježđenjem – objavljeno je.

Vlasnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda isplaćena je naknada od 700 kuna po gnijezdu. Ove godine je na području Zagrebačke županije zabilježeno 265 gnijezda. Na obiteljskim kućama i gospodarskim objektima nalazi se 65, a na stupovima 200 gnijezda, dodaje se.

Najviše gnijezda nalazi na području grada Vrbovca i Ivanić Grada te u općinama Pisarovina i Klinča Sela. Sela s najvećim brojem gnijezda roda i dalje su Donja Kupčina i Donja Zdenčina.

U odnosu na godine ranije, broj gnijezda se smanjio. Razlozi su rušenje gnijezda uslijed vremenskih nepogoda, premještanje gnijezda uslijed promjene krovišta, urušavanje starih kuća i štagljeva i sl.

– Iako se broj gnijezda roda smanjio, stanje još uvijek nije alarmantno. Rode vole Zagrebačku županiju, to najbolje dokazuje broj mladih roda kojih je ove godine prstenovano čak 199. Najviše ptića bijele rode prstenovano je u Vrbovcu, njih 79, u Pisarovini 42, a u Klinča Selima 27 – dodaju iz JU Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Bijela roda simbol je očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost potvrda da živimo u zdravom okolišu.