PODIJELI

Početkom prosinca samoborska Brenta ponovo bila mjesto susreta vinogradara i vinara samoborskog kraja, kojih se gotovo pedesetak okupilo na već tradicionalnoj aktivnosti kušanja mladih vina. Preko 80 uzoraka bijelih i crnih mladih vina, koliko se našlo na kušanju, naišlo je na odobravanje uglednog enologa Zdenka Ivankovića, koji je kušao uzorke te o svakom dao svoj sud.

– Vina su gotvo bez zamjerke, a ono što sam primijetio kao neki mali nedostatak odnosilo se na kiselost i, donekle, sumporenost. Mislio sam da će vinogradari vinari imati više problema, ali usvajanje novih tehnologija proizvodnje i stalna edukacija pridonijeli su da će Samoborci zaista imati dobra i kvalitetna vina – naglasio je Ivanković.

Pohvalno su o vinorodnoj godini, koja je bila oplemenjena i kvalitetnim grožđem, govorili i članovi udruge. Tako je Damir Kirin naglasio dobru godinu, koja mu je donijela i kvalitetna vina. Posebno je i ovaj puta bio ponosan na svoj bijeli raritetni portugizac.

No, nije svima godina bila tako uspješna. Marijan Geušić imao je velikih problema s nevremenom i tučom, koja je opustošila njegov vinograd, pa je morao posegnuti za ne baš željenom metodom, kupovinom grožđa.

Posebno je bio dojmljivo izlaganje Marijana Sokolovića, koji je u svom vinogradu na Ponikvi uzgojio posebnu sortu, koja je takva prva u Hrvatskoj. To je sorta Sovinner, koja je dobivena križanjem nekoliko sorti u poznatom institutu u Freiburgu (Njemačka), vrlo je otporna na razne bolesti i traži samo jedno špricanje pa je tako je prigodna za eko proizvodnju. Govorio je i o svojim prepoznatljivim vinima kao što su Rizvanac, koji se u Hrvatskoj, osim u vinogradu Sokolovića, uzgaja na samo tri lokaliteta.

PODIJELI