PODIJELI

Promotivnom kampanjom “Biciklom na posao i Advent 2018”, tijekom koje će biti predstavljena mobilna aplikacija SMEUR za navođenje pješaka i biciklista po zagrebačkim ulicama, Sindikat biciklista poziva građane da što manje koriste automobile i zamjene ih pješačenjem, bicikliranjem ili javnim gradskim prijevozom, kako bi se smanjile prometne gužve i emisije plinova u zraku.

Novost ovogodišnje kampanje je predstavljanje mobilne aplikacije SMEUR za navođenje pješaka i biciklista po zagrebačkim ulicama, koju je izradio Fakultet elektrotehnike i računarstva, objavili su iz sindikata.

– Googleova aplikacija za navođenje ne nudi biciklističke pravce u Zagrebu pa je ova aplikacija korisna, ali i posebna budući da izračunava i pravce s manjom zagađenošću zraka – rekao je dopredsjednik Sindikata biciklista Michel Cindro.

Zagrebački Advent nadmašio je sva očekivanja i ove godine, no ponovno slušamo o prometnim gužvama i čepovima, unatoč povoljnom vremenu za bicikliranje i besplatnom javnom prijevozu vikendom.

Sindikat ocjenjuje da se građani i dalje nepotrebno voze automobilima smatrajući kako će uštedjeti novac i brže stići do cilja, iako zapravo gube novac i vrijeme.

Iz sindikata podsjećaju na obvezu nošenja svjetala na biciklima noću i u uvjetima smanjene vidljivosti, pogotovo s obzirom na to da su dani kratki.

Zakonski je obvezno imati bijelo prednje svjetlo, crveno stražnje svjetlo, “mačje oči” na kotačima i pedalama, te reflektirajući materijal na odjeći, stoji u priopćenju.